A gyerekvédelem vagy a személyiségi jogok a fontosabbak?

Ausztrália és a techcégek csatájának újabb felvonása zajlik a napokban: az ausztrál kormányzat felszólította a nagy amerikai techcégeket, nyilatkozzanak online gyermekvédelmi megoldásaikról. A döntés nem sokkal azután született, hogy angol illetékesek szerint az Apple-nek el kellene indítania a tavaly személyiségi jogok miatt felfüggesztett gyermekvédelmi szolgáltatását.

2022. 08. 31. 17:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ausztrál kormányzat augusztus 30-án jelentette be, hogy kérik többek között az Apple, a Meta és Microsoft nyilatkozatát, pontosan milyen intézkedésekkel, szoftverekkel védik a gyerekeket az őket zavaró szexuális tartalmú képektől. A cégeknek 28 napuk van nyilatkozni, ha nem teszik meg 555 ezer ausztrál dollár büntetéssel sújthatók. Az eset azután történt, hogy az ausztrál Facebookon és Instagramon az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a hasonló problémák száma. 

A cég közleménye szerint a Meta elsődleges célja a gyerekvédelem, és a felhívást jelenleg vizsgálják. A Microsoft szóvivője szerint a cég hamarosan reagálni fog az ausztrál hatóságok megkérésére, az Apple-ről viszont eddig nem érkezett hír. Ez utóbbi azért érdekes, mert a cég az elmúlt hónapban több kiberbiztonsággal kapcsolatos beszélgetésben is előkerült. A brit Nemzeti Kiberbiztonsági Központ például július végén jelentette be, hogy a szervezet szerint az Apple-nek ideje volna útjára engedni a digitális gyerekvédelemben úttörő szoftverét, amelyet szeptember óta függesztettek fel személyiségi jogi problémák miatt.

Az Apple digitális gyerekvédelme

A cég a neuralMatch elnevezésű algoritmusával szerette volna frissíteni az iPhone-os készülékeket. Ez lehetővé tette volna, hogy a felhasználók fotótárában tárolt, gyermekbántalmazással kapcsolatos képek és a hatóságok által már ismert, az interneten megosztott másolatok összekötésre kerüljenek. Az így megjelölt felhasználók a hatóságok látóterébe kerültek volna. 

Hanry Farid, Berkeley Egyetem képelemző professzora szerint a tavalyi ellenállás csak „viszonylag kevés személyiségi jogokat védő szervezetektől érkezett”, akik azonban meghátrálásra tudták késztetni az Apple-t. Ez véleménye szerint azért szomorú, mert a Snapchat vagy a Google is hasonló gyerekvédelmi megoldásokat alkalmaz, az emberek számára pedig természetes, hogy digitális eszközeiket, e-mail-fiókjaikat vagy felhőtárhelyüket folyamatosan figyelik vírusíró szoftverek, így, ha magunkat meg szeretnénk védeni, miért ne lennénk hajlandók ezt a legsebezhetőbb generációval, a gyerekekkel is megtenni.

Személyiségi jogi kihívások

Az ellenvélemény szerint hiába cél valóban a digitális gyerekvédelem, az Apple által kifejlesztett szoftver valójában Pandóra szelencéjét nyitná ki. 

Ugyanis a többi techcég által használt alkalmazás az oda feltöltött tartalmakat vizsgálja, az Apple szoftvere viszont az iPhone saját memóriájában kutakodhatna, és jelenthetné a felhasználót a hatóságoknál. 

Az első bejelentés után nem véletlen érkezett 8000 aláírással nyílt levél Apple-höz, hogy ne folytassák a szoftver bevezetését. Alec Muffet, a Facebook korábbi kiberbiztonsági szakértője szerint a cég javaslata „visszalépés a személyiségi jogok terén” és az Apple ezek szerint Orwell 1984-ének táján jár közel negyven évvel később.

Szakértők szerint az Apple szoftvere ugyan tartalmaz számos jó kezdeményezést, például 

ha a gyerekek telefonján meztelen képek jelennek meg, arról értesíti szülőket, de összességében alkalmas arra, hogy ártatlan embereket feketítsenek be a hatóságok előtt, hiszen elég csak annyi, hogy a rosszakarók tiltott szexuális tartalmú képeket helyeznek el az iPhone memóriájában, ami máris felkelti az algoritmus érdeklődését.

Pszichológusok az online gyerekvédelemről

Pszichológusok szerint nem lenne szabad egyedül az algoritmusokra koncentrálni a megelőzés érdekében, sokkal fontosabb a felvilágosító munka. Az amerikai iskolákban évek óta zajlik például sexting káros hatásaira való figyelemfelhívás, a meztelen üzenetek küldözgetése mégsem csökkent jelentősen a fiatalok körében. Amerikai kutatások szerint a tinédzserek negyven százaléka küldött már hasonló üzenetet. 

Egy texasi kutatás eredménye szerint a sextingelő fiatalok hamarabb kezdenek aktív, impulzívabb szexuális életet élni és agyi fejlődésükre is hat, így később a meggondolatlanabb szexuális kapcsolatokat tartják természetesnek. 

Ausztráliában a 13–18 év közötti korosztály ötöde szerint a szexuális tartalmú üzenetek szórakoztatók, kacérak, szexik és magabiztosságot árasztanak. Mindezt annak ellenére gondolják, hogy az oktatók rendszeresen vetítik le a hasonló felvilágosító órákon Amanda Todd vagy a hasonló internetes zaklatások áldozatainak videóit.

A McAfee vírusvédelmi cég szerint az üzenetben elküldött erotikus tartalmak hatvan százaléka kerül illetéktelen kezekbe. Ennek alapján érthető, hogy az Apple kezdeményezése elbukott. A kérdés inkább az, hogy a gyerekvédelem fontosságának újbóli előtérbe kerülésével mikor válhat ténylegesen fontosabbá a magánszféránál a szoftveres megfigyelés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.