időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

A Gateway űrállomás legénységében egy japán űrhajós is helyet kap

Forrás: Híradó.hu
2022.11.18. 08:44 2022.11.18. 18:21
A Gateway űrállomás legénységében egy japán űrhajós is helyet kap

Japán és az Egyesült Államok pénteken megállapodást írt alá, amelynek értelmében a NASA vezetésével megépülő, Hold körüli pályán keringő Gateway űrállomás legénységében egy japán űrhajós is helyet kap – olvasható a Híradó.hu cikkében. Cserében az ázsiai ország logisztikai és egyéb ellátási szolgáltatásokat nyújt a misszióhoz.

Az egyezmény szerint az űrállomás japán tagja nem száll le a Holdra, ennek lehetőségét későbbi konzultációkkal teremtik meg. 

A Gateway űrállomás megépítése az amerikai űrhivatal (NASA) Artemis-programjának része, amelynek célja, hogy 2024-ben ismét visszatérjenek a Holdra az asztronauták.

A megállapodást egy pénteken megtartott online találkozón japán részről Nagaoka Keiko oktatási, kulturális, sportügyi, tudományos és technológiai miniszter, amerikai részről pedig Bill Nelson, a NASA igazgatója írta alá.

Nagaoka Keiko hangsúlyozta: erősíteni akarja a két ország közötti kapcsolatokat a Hold felfedezésében, Nelson pedig fontos partnernek nevezte Japánt.

A kétoldalú megállapodás szerint a japán űrhivatal (JAXA) legénység nélküli teherszállító gépeivel közreműködik a Gateway lakó- és logisztikai űrállomás elemeinek és más ellátmányának szállításában. Japán 2030 körül el akarja kezdeni a négytonnányi szállítmányok útnak indítását.

Japán az Egyesült Államok után a második ország akar lenni, amely asztronautát küld a Holdra.

Nagaoka azt is bejelentette, hogy Japán 2030-ig meghosszabbítja a Nemzetközi Űrállomással (ISS) kapcsolatos közreműködését. Vakata Koicsi japán űrhajós október óta tartózkodik az ISS-en.

Az Egyesült Államok korábban arra kérte Japánt és az európai országokat, hogy hosszabbítsák meg részvételüket az ISS-programban, amely 2024-ben érne véget. A kérést a japán kormány is alaposan megfontolta Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt. A Nemzetközi Űrállomás munkájának ugyanis Oroszország az egyik kulcsszereplője.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.