A Gateway űrállomás legénységében egy japán űrhajós is helyet kap

Japán és az Egyesült Államok pénteken megállapodást írt alá, amelynek értelmében a NASA vezetésével megépülő, Hold körüli pályán keringő Gateway űrállomás legénységében egy japán űrhajós is helyet kap – olvasható a Híradó.hu cikkében. Cserében az ázsiai ország logisztikai és egyéb ellátási szolgáltatásokat nyújt a misszióhoz.

Forrás: Híradó.hu2022. 11. 18. 8:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyezmény szerint az űrállomás japán tagja nem száll le a Holdra, ennek lehetőségét későbbi konzultációkkal teremtik meg. 

A Gateway űrállomás megépítése az amerikai űrhivatal (NASA) Artemis-programjának része, amelynek célja, hogy 2024-ben ismét visszatérjenek a Holdra az asztronauták.

A megállapodást egy pénteken megtartott online találkozón japán részről Nagaoka Keiko oktatási, kulturális, sportügyi, tudományos és technológiai miniszter, amerikai részről pedig Bill Nelson, a NASA igazgatója írta alá.

Nagaoka Keiko hangsúlyozta: erősíteni akarja a két ország közötti kapcsolatokat a Hold felfedezésében, Nelson pedig fontos partnernek nevezte Japánt.

A kétoldalú megállapodás szerint a japán űrhivatal (JAXA) legénység nélküli teherszállító gépeivel közreműködik a Gateway lakó- és logisztikai űrállomás elemeinek és más ellátmányának szállításában. Japán 2030 körül el akarja kezdeni a négytonnányi szállítmányok útnak indítását.

Japán az Egyesült Államok után a második ország akar lenni, amely asztronautát küld a Holdra.

Nagaoka azt is bejelentette, hogy Japán 2030-ig meghosszabbítja a Nemzetközi Űrállomással (ISS) kapcsolatos közreműködését. Vakata Koicsi japán űrhajós október óta tartózkodik az ISS-en.

Az Egyesült Államok korábban arra kérte Japánt és az európai országokat, hogy hosszabbítsák meg részvételüket az ISS-programban, amely 2024-ben érne véget. A kérést a japán kormány is alaposan megfontolta Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt. A Nemzetközi Űrállomás munkájának ugyanis Oroszország az egyik kulcsszereplője.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.