Elindult a világűrbe a NASA új generációs holdrakétája

Elindult helyi idő szerint szerda hajnalban a világűrbe az amerikai űrhivatal (NASA) új generációs holdrakétája – írja az MTI.

Forrás: MTI2022. 11. 16. 9:43
null
Cape Canaveral, 2022. november 16. Az Orion amerikai Hold-ûrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva elindul a Kennedy Ûrközpont kilövõállásáról a floridai Cape Canaveralben 2022. november 16-án. Az ûrhajó fedélzetén csak három kísérleti bábu utazik, a rajtuk elhelyezett érzékelõk mérik majd a sugárzást és a keletkezõ rezgéseket a Hold-utazás alatt. A NASA Artemis-programjának ez az elsõ próbarepülése. MTI/AP/John Raoux Fotó: John Raoux
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 98 méteres Space Launch System (SLS) rakéta legénység nélkül indult háromhetes küldetésére, miután előző nap megszüntették a szivárgást, amelyet az üzemanyag feltöltésekor észleltek. 

A rakétáról kilövés után másfél órával leválik az Orion űrhajó, amely elhagyja a Föld körüli pályát és útja csúcspontján alig 100 kilométerre megközelíti a Hold felszínét, majd várhatóan december 11-én visszatér a Földre.

A Kennedy Űrközpont kilövőállásán egy szelepből szivárgott a hidrogén üzemanyag, ám miután a hibát elhárították, egy másik probléma is felmerült egy radarállomás rossz kapcsolója miatt, de végül ezt is kiküszöbölték.

A holdrakétát eredetileg augusztus végén akarták útnak indítani, de két alkalommal is le kellett fújni a kilövést üzemanyagszivárgás miatt, majd szeptemberben egy hurrikán is akadályozta az űrrakéta felszállását.

A 98 méteres Space Launch System (SLS) rakéta legénység nélküli első tesztrepülése várhatóan 25 napig tart majd, a rakéta mintegy kétmillió kilométert tesz meg.

A NASA Artemis-programjának célja, hogy ötven év után ismét űrhajóst juttassanak a Holdra. 

Az Artemis-I küldetésen az SLS nem visz magával legénységet, csak az Orion űrkapszulát szállítja el a Holdig, és azt megkerülve tér haza. 

Elsősorban a rakéta hőpajzsát akarják tesztelni a visszatéréskor, mivel a következő, 2024-re tervezett, Hold körüli misszióban már űrhajósok is lesznek a fedélzeten. Várhatóan 2025 végén az Artemis-III küldetés során az asztronauták már le is szállnak a Hold felszínére.

Az SLS űrrakétát és az Orion űrkapszulát több mint egy évtizede fejlesztik. A költségek mindkét esetben több mint 20 milliárd dollárra (csaknem 8 ezer milliárd forintra) rúgnak.

Borítókép: Az Orion amerikai Hold-űrhajó egy Artemis hordozórakétával összekapcsolva elindul a Kennedy Űrközpont kilövőállásáról a floridai Cape Canaveralben 2022. november 16-án (Fotó: MTI/AP/John Raoux)
 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.