Drón repül a postával egy brit szigetcsoportra

Klasszikus módszerekkel lassabb eljuttatni a küldeményeket a Scilly-szigetekre.

Forrás: ORIGO.HU2021. 05. 15. 12:14
null
Száz kilogramm küldeményt képes szállítani a királyi posta drónja Forrás: CHRIS GORMAN/ROYAL MAIL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években a világ számos pontjáról érkeztek beszámolók a küldemények drónokkal való kézbesítéséről, azonban az érintett szolgáltatók tipikusan kényelmi okból próbálkoztak a módszerrel, hátha így egy picit gyorsabban kapják meg a mosogatószert vagy a pizzát az ügyfelek. A brit posta most jóval kevésbé első világbeli probléma megoldására kívánja bevetni a drón technológiát, egy elszigetelt szigetcsoporton lakókhoz juttatná el gyorsabban a leveleket és a kisebb csomagokat – olvasható az Origo cikkében.

A legutóbbi népszámlálás szerint a bő kétezer lakosú Scilly-szigetek az ország délnyugati részén, a Cornwall-félszigettől körülbelül 45 kilométerre található, kizárólag vízi és légi úton közelíthető meg. Ez problémát jelent a küldemények kézbesítésekor, a puszta kényelmetlenség mellett kissé lassú a levelek és a csomagok kiküldése, így a posta a régi típusú repülőgépekre emlékeztető, két légcsavart használó drónnal kívánja eljuttatni azok legalább egy részét a helyi elosztóközpontba. A teljesen autonóm módon repülő drón 100 kg súllyal terhelhető, a szigetcsoport kis lakossága miatt ennél többre nincs szükség.

Száz kilogramm küldeményt képes szállítani a királyi posta drónja
Fotó: CHRIS GORMAN/ROYAL MAIL

Ezzel viszont nem ért véget a drónos kézbesítés, a küldemények kétmotoros drónból való kiszedése után a helyi postások már jóval megszokottabb kvadrokoptereket is igénybe tudnak venni, hogy szétküldjék a postahivatalokba a beérkezett rakományt.

A Scilly-szigeteket 145 sziget alkotja, ebből mindössze öt lakott.

A brit postaszolgálat szerint ha sikeresnek bizonyul a mostani drónos tesztelés, akkor az Egyesült Királyság további nehezen elérhető helyein is bevezetheti az új típusú küldeménykézbesítést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.