Elsüllyesztették a Nemzetközi Űrállomás egyik modulját

A Pirsz (Kikötő) modult a szintén orosz Nauka (Tudomány) fogja váltani, amelyet a múlt héten indítottak.

Forrás: MTI2021. 07. 27. 13:56
Progress MS-16 freighter with Pirs module undocks from ISS
A view of the Progress MS-16 freighter with the Pirs docking module undocked from the International Space Station and set for re-entry into Earth's atmosphere. Roscosmos cosmonaut Oleg Novitsky/Roscosmos Press Office/TASS THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. EDITORIAL USE ONLY.No use Russia. Fotó: Roscosmos Press Office/TASS via
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsüllyesztették a Csendes-óceánba a Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiszolgált orosz Pirsz kutatómodulját – közölte az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) hétfőn.

A hétvégén lecsatlakoztatott modult egy teherűrhajó segítségével irányították az új-zélandi fővárostól, Wellingtontól több mint 3000 kilométerre található csendes-óceáni térségbe, amely űrhajótemetőként ismert.

A Pirsz (Kikötő) modult a szintén orosz Nauka (Tudomány) fogja váltani, amelyet a múlt héten indítottak egy hordozórakéta fedélzetén az ISS-hez. A tervek szerint csütörtökön fog az űrállomás orosz részéhez csatlakozni.

A Nauka többfunkciós kutatómodult eredetileg már 2007-ben üzembe akarták állítani, de különböző fennakadások miatt ezt el kellett halasztani. A Nauka tudományos kísérletek mellett legénységi szállásként is működik.

Borítókép: az orosz Pirsz kutatómodul (Reuters)

A SpaceX hordozórakétáját választották az Europa Clipper misszióhoz

Elon Musk SpaceX nevű űrvállalatának hordozórakétáját választotta ki az amerikai űrkutatási hivatal a Jupiter Europa nevű holdjára összpontosító kutatási programjához.

Az Europa Clipper nevű missziót 2024 októberében tervezik útnak indítani a NASA Kennedy Űrközpontjából a Falcon Heavy hordozórakétával, amely jelenleg a világ legerősebb hordozórakétája – jelentette be a NASA.

A 178 millió dolláros szerződés az amerikai űrkutatási hivatal bizalmát jelzi a kaliforniai székhelyű cégben, amely az utóbbi időben számos teherszállítmányt és több űrhajóst juttatott el a Nemzetközi Űrállomásra.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.