Stadionméretű ballon segíti a csillagászokat az űr vizsgálatában

Első misszióján az univerzum legnagyobb részecskegyorsítóit, a galaxishalmazok összeütközéseit fogja megfigyelni.

Forrás: MTI2021. 07. 27. 17:17
null
Egy különleges, stadionméretű ballonnal emelnek a sztratoszférába Forrás: SuperBIT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy különleges, stadionméretű ballonnal emelnek a sztratoszférába egy, a világűrt vizsgáló teleszkópot a SuperBIT projekt keretében.

A ballon révén kristálytiszta felvételek készíthetők az űrről egy Föld körül keringő teleszkóp – például a Hubble – költségeinek töredékéért.

Az eszköz egy egyszerű héliumos ballon, amely azonban 40 kilométerrel a Föld felszíne fölé képes emelkedni, és teljesen felfújt állapotában futballstadion-méretű – írja a The Guardian.

Az amerikai, brit és kanadai kutatók által kifejlesztett SuperBIT (szupernyomású ballonalapú képalkotó teleszkóp) célja, hogy kombinálja a felszíni és a Föld körüli pályán vizsgálódó csillagászat előnyeit.

A felszíni teleszkópok nehézségeit az okozza, hogy a légkör a fényt csak eltorzítva engedi át, ezért nehéz tiszta képet készíteni a csillagászati objektumokról. A Föld körül keringő teleszkópok, amilyen a Hubble is, elkerülik ezt a problémát, de több milliárd dollárba kerül a megalkotásuk, felbocsátásuk és üzemeltetésük.

A SuperBIT csapata reméli, hogy a hatalmas ballon segítségével olyan tiszta képet szerezhetnek, mint egy űrteleszkóp, mindössze 5 millió dolláros (1,5 milliárd forintos) költség mellett.

„Az új ballonos technológia révén az űr látogatása olcsó, egyszerű és környezetbarát” – mondta Mohamed Shaaban, a Torontói Egyetem munkatársa, a projekt egyik kutatója.

Egy különleges, stadionméretű ballonnal emelnek a sztratoszférába
Fotó: SuperBIT

A ballon a hagyományos meteorológiai léggömbökhöz hasonló, azokkal ellentétben azonban folyamatosan enyhe nyomás alatt tartja a benne lévő héliumot. Ennek köszönhetően hónapokon át képes a magasban maradni kis mértékű vertikális elmozdulás mellett, ami tökéletes egy csillagászati program számára. Különleges stabilitásának köszönhetően a Hubble képeihez hasonló élességű felvételeket képes készíteni.

A SuperBIT áprilisban az új-zélandi Wanakáról indítja útnak a ballont, amely többször körbe fogja repülni a Földet, hogy éjszakánként felvételeket készítsen, majd nappal feltöltse elemeit. Végül visszatér a Földre.

Első misszióján az univerzum legnagyobb részecskegyorsítóit, a galaxishalmazok összeütközéseit fogja megfigyelni – mondta Shaaban, hozzátéve, hogy ezek az ütközések rávilágíthatnak a sötét anyag tulajdonságaira.

Először sikerült meghatározni a Mars belső szerkezetét

Először sikerült meghatározni a Mars belső szerkezetét, a NASA űrszondája, az InSight által észlelt marsrengések segítették a tudósokat abban, hogy megfejtsék a vörös bolygó anatómiáját, megbecsüljék a folyékony fémből álló magjának méretét, kérge vastagságát és köpenye természetét.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.