Mennyei termékek a Tihanyi Apátság szerzeteseitől

A Tihanyi Apátságnak számos csodája van, és az egyik ilyen a szerzetesek által készített termékek, amelyeket az apátsági boltokban lehet megvásárolni. Ehető, iható és orrot simogató gyönyörűségek kerülnek ki a falak közül, amelyek testet-lelket táplálnak, némelyik csak kívülről, de néhány belülről is.

Forrás: likebalaton.hu2020. 09. 11. 21:59
null
A levendulás búzasör és a királyi likőrök Forrás: Dezslik Magdolna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerzetesek által készített termékekről az apátság belső udvarán beszélgettem András testvérrel. Ő vezeti az apátsági boltokat, ahol több tihanyi kézműves terméke mellett megvásárolhatók a szerzetesek által, vagy receptúrájuk alapján készült finomságok is. Interjúnk során meg is kóstoltuk az égi áldásban részesülő termékeket, és bizony egyik sem okozott csalódást.

– Elsősorban az apátsági földön termesztett gyógynövényekből készült termékeket forgalmazzuk a boltokban – kezdte András testvér –, de, természetesen más termékek is megtalálhatók. Kifejezetten az apátság terméke a levendula felhasználásával készült szörp, a különböző likőrkészítmények, a levendulás sör, és Gellért atya teakeverékei.

Aki szereti a különféle teákat, annak már a teák elnevezése is gyönyörűséget okoz, a négyféle keverék minden napszakhoz kínál kortyolni valót. A keverékek összeállítását Gellért atya találta ki úgy 10-12 évvel ezelőtt, és az összes hozzávaló gyógynövény az apátság földjein terem.

Van egy reggeli teakeverék, melynek neve: Nyisd meg uram ajkamat. Ezzel az imádsággal kezdik a szerzetesek a napot, így ehhez illően ez egy serkentő, élénkítő teakeverék.

A következő, egy úgynevezett zarándok teakeverék, mely az Áldás a távozónak nevet viseli, és roboráló, immunerősítő hatása van.

Ha tisztulni szeretnénk, arra a Teremts bennem tiszta szívet uram teakeveréket ajánlja az atya, mely salaktalanító hatással bír, végül az esti teakeverék neve Béke az érkezőnek, amely egy levendulás elegy és nyugtató, pihentető álmot hozó ital.

Gellért atya teái, mögöttük a szörpökkel és mellettük bújik meg az isteni Apátsági bonbon
Fotó: Dezslik Magdolna

Nagyon izgalmas és aránylag új termék a levendulás sör, amely csupán néhány hónapja került terítékre. Ez a Tihanyi Apátság, a Legendás ház és a Hoptop sörföző ház közös projektje. Az apátság a saját levenduláját adta bele, és a sörfőzők kreáltak belőle egy igazi, tihanyi, levendulás búzasör különlegességet, amit a szerzetesek is szívesen fogyasztanak. Az itóka minden egyes cseppjében pedig benne van a majorságban folyó földműves kultúra ezer éves tradíciója.

A rend nem készíthet szeszt, de a gyógynövények mélyreható ismerete nyomán kétfajta likőr is fűződik az apátság nevéhez. Domonkos atya receptúrája köszön vissza az András Király keserűlikőrben, amely egy 38 gyógynövényből álló keverék, és kimondottan keserű.

A tihanyi bencés rendet I. András király alapította 1055-ben és az ő nevét viseli a likőr, míg párja, az alapító király felesége, Anasztázia királyné levendulás likőrje. Ez egy 35 %-os alkoholtartalommal rendelkező, nevéhez hűen kicsit nőiesebb gyógynövénykeverék, amelyben kifejezetten domináns a levendula íz. A recept alapján egy főváros melletti szeszfőzőben készítik el a királyi nedűket.

A levendulás búzasör és a királyi likőrök
Fotó: Dezslik Magdolna

Természetesen tobzódhatunk az apátság szörpjeiben is, amelyből van levendulaszörp és egy mentás citromfű szörp, amelynek könnyed íze kifejezetten frissítően hat testre és lélekre egyaránt. Ezek szintén az apátság területén terő növényekből készülnek, a szerzetesek szüretelik, és az apátság konyháján készítik el, majd palackozzák a vendégek számára.

A szerzetesek részt vesznek a levendulaföld gondozásában is, a szüretelésben, betakarításban, a gyógynövények szárításában, a szörp főzésében és palackozásban, címkézésben – vagyis valóban két kezük munkájnak gyümölcsét élvezhetjük ezekben az isteni finomságokban. Túlzásról szó sincs: a levendulás sör például nagyon érdekes ízvilágot teremt, ami egy fáradt nap után este kifejezetten jólesik. Ugyanígy a szörpök bármelyikét kortyolgatva úgy érezzük, megnyugszanak rohanó idegeink. Az illóolajok áldásos hatásáról nem is beszélve, ami szintén szélesíti az apátsági termékek skáláját.

A Tihanyi Apátság termékei
Fotó: Dezslik Magdolna

Megkérdeztem András testvért, neki melyik a kedvence. Széles mosollyal mutatta be az egyetlen nem folyékony csemegét.

— Az én személyes kedvencem az, amiről még nem beszéltük, ez pedig az Apátsági bonbon, amibe a királykeserű likőrt raktuk, vagyis ez egy likőrrel töltött trüffel bonbon. Én ezt szeretem a legjobban.

A hozzávalótól függetlenül ez a bonbon egyáltalán nem keserű, hanem egyszerűen olyan finom, hogy a kóstoló során a likeBalaton kollegái között komoly harcok folytak az utolsó falatért.

Tihany mindig jó választás egy kellemes és programdús kiránduláshoz, az itteni finomságokból pedig – legyen az levendulás vagy egyéb gyógynövényes, külső vagy belső kényeztetéshez készült – olyan útravaló csomagot állíthatunk össze, amiben magunkkal vihetünk egy darabot a Balaton e szegletén lévő kincsekből, és évszaktól függetlenül élvezhetjük azokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.