Íme a zöldségek, amelyekből bármennyit ehet, mégsem nem hízik

Nincs vita arról, hogy testünknek kell a zöld: a vitaminok, rostok, antioxidánsok és ásványi anyagok zömét így vesszük magunkhoz. Csakhogy zöldség és zöldség közt nagyon nagy ám a különbség, és ez esetben a Diéta és Fitnesz magazin nem a bio-cuccokra gondol.

Forrás: dietaesfitnesz.hu - mediaworks2021. 02. 21. 21:04
Érdemes a zöldségfélék közül válogatni Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyton azt halljuk, hogy a friss zöldségek fogyasztása az egészséges táplálkozás alapja, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, a rákot, a cukorbajt, a magas vérnyomást illetve az elhízást. Mindezt a sok jót jelentős mértékben a növényi rostok segítik, mégpedig azáltal, hogy elnyújtják az emésztést. Minél több rostot visz be szervezetébe, annál jobb!

Rostot kizárólag a növények tartalmaznak. Irány tehát a piac, pakolja tele friss zöldségekkel a kosarát!

– javasolja a Diéta és Fitnesz magazin cikke.

Persze nem árt, ha okosan válogat a kínálatból! Ugyanis a zöldségek egy része igen gazdag keményítőben – ez az anyag az emésztés során szénhidrátokra, cukorra bomlik, vagyis sajnos hízást okoz.

Fontos tehát, hogy olyan zöldségeket vigyen haza, melyek keményítőben kimondottan szegények.

Érdemes a zöldségfélék közül válogatni
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Íme, a legjobb zöldségek listája: Uborka, cukkini, retek, brokkoli, fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, karalábé, zeller, padlizsán, saláták, gomba, paprika, paradicsom, spárga, friss zöldbab.

Egy ebédadagnyi, keményítőben szegény zöldséggel ezt fogyasztja el: Főzve (kb. 25 dkg) illetve nyersen (kb. 40-45 dkg): 25 kalória, 0 g zsír, 5-6 g szénhidrát, 3 g rost, kb 0,5-2 g fehérje

Zöldségmánia

Minél élénkebb színű a zöldség, annál egészségesebb. A Diéta és Fitnesz azt javasolja, hogy variálja az eltérő színűeket: zöld, narancssárga, piros: mindegyik más egészséges hatóanyagban gazdag!

  • Mehet zöldség levesbe, főzelékbe, salátába, szendvicsbe, rántottába, fogyaszthatja köretként, készítheti pörköltnek, de akár fasírtnak is.
  • Süti, chips és csoki helyett érdemes áttérni az egészséges zöldség-nasikra.
  • Készítsen ropogóst zellerből, céklából, répából! Még jobb, ha nyers zöldséghasábokat rágcsál esetleg egy kis joghurtos mártogatóval.
  • És ami nagyon fontos: főétkezéseknél a hizlaló köretet (tészta, rizs, krumpli) zöldfélével helyettesítse!
  • Óvatosan a panírozott zöldségekkel

    Valójában minden, ami lisztes-tojásos-zsemlemorzsás panírban, bő olajban kisütve készül, sajnos egészségtelen, hizlaló élelmiszer, a fogyni vágyók számára, mondhatni, ellenség.

    És a sült krumpli csak egy dolog, ha a gyorséttermekben ehelyett mondjuk rántott hagymakarikát választunk, azzal sem vagyunk sokkal előrébb.

    A hagyma a bő olajban sütés hatására elveszti vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ráadásul elképesztően zsíros lesz. Nem beszélve a mellé fogyasztott mártásokról (ketchup, majonéz), amik további pluszkalóriákat jelentenek.

    Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Google News
    A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.