Folyton azt halljuk, hogy a friss zöldségek fogyasztása az egészséges táplálkozás alapja, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, a rákot, a cukorbajt, a magas vérnyomást illetve az elhízást. Mindezt a sok jót jelentős mértékben a növényi rostok segítik, mégpedig azáltal, hogy elnyújtják az emésztést. Minél több rostot visz be szervezetébe, annál jobb!
Rostot kizárólag a növények tartalmaznak. Irány tehát a piac, pakolja tele friss zöldségekkel a kosarát!
– javasolja a Diéta és Fitnesz magazin cikke.
Persze nem árt, ha okosan válogat a kínálatból! Ugyanis a zöldségek egy része igen gazdag keményítőben – ez az anyag az emésztés során szénhidrátokra, cukorra bomlik, vagyis sajnos hízást okoz.
Fontos tehát, hogy olyan zöldségeket vigyen haza, melyek keményítőben kimondottan szegények.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Íme, a legjobb zöldségek listája: Uborka, cukkini, retek, brokkoli, fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, karalábé, zeller, padlizsán, saláták, gomba, paprika, paradicsom, spárga, friss zöldbab.
Egy ebédadagnyi, keményítőben szegény zöldséggel ezt fogyasztja el: Főzve (kb. 25 dkg) illetve nyersen (kb. 40-45 dkg): 25 kalória, 0 g zsír, 5-6 g szénhidrát, 3 g rost, kb 0,5-2 g fehérje
Zöldségmánia
Minél élénkebb színű a zöldség, annál egészségesebb. A Diéta és Fitnesz azt javasolja, hogy variálja az eltérő színűeket: zöld, narancssárga, piros: mindegyik más egészséges hatóanyagban gazdag!
Óvatosan a panírozott zöldségekkel
Valójában minden, ami lisztes-tojásos-zsemlemorzsás panírban, bő olajban kisütve készül, sajnos egészségtelen, hizlaló élelmiszer, a fogyni vágyók számára, mondhatni, ellenség.
És a sült krumpli csak egy dolog, ha a gyorséttermekben ehelyett mondjuk rántott hagymakarikát választunk, azzal sem vagyunk sokkal előrébb.
A hagyma a bő olajban sütés hatására elveszti vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ráadásul elképesztően zsíros lesz. Nem beszélve a mellé fogyasztott mártásokról (ketchup, majonéz), amik további pluszkalóriákat jelentenek.
Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.