Íme a zöldségek, amelyekből bármennyit ehet, mégsem nem hízik

Nincs vita arról, hogy testünknek kell a zöld: a vitaminok, rostok, antioxidánsok és ásványi anyagok zömét így vesszük magunkhoz. Csakhogy zöldség és zöldség közt nagyon nagy ám a különbség, és ez esetben a Diéta és Fitnesz magazin nem a bio-cuccokra gondol.

Forrás: dietaesfitnesz.hu - mediaworks2021. 02. 21. 21:04
null
Érdemes a zöldségfélék közül válogatni Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folyton azt halljuk, hogy a friss zöldségek fogyasztása az egészséges táplálkozás alapja, segít megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, a rákot, a cukorbajt, a magas vérnyomást illetve az elhízást. Mindezt a sok jót jelentős mértékben a növényi rostok segítik, mégpedig azáltal, hogy elnyújtják az emésztést. Minél több rostot visz be szervezetébe, annál jobb!

Rostot kizárólag a növények tartalmaznak. Irány tehát a piac, pakolja tele friss zöldségekkel a kosarát!

– javasolja a Diéta és Fitnesz magazin cikke.

Persze nem árt, ha okosan válogat a kínálatból! Ugyanis a zöldségek egy része igen gazdag keményítőben – ez az anyag az emésztés során szénhidrátokra, cukorra bomlik, vagyis sajnos hízást okoz.

Fontos tehát, hogy olyan zöldségeket vigyen haza, melyek keményítőben kimondottan szegények.

Érdemes a zöldségfélék közül válogatni
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Íme, a legjobb zöldségek listája: Uborka, cukkini, retek, brokkoli, fejes káposzta, kelkáposzta, karfiol, karalábé, zeller, padlizsán, saláták, gomba, paprika, paradicsom, spárga, friss zöldbab.

Egy ebédadagnyi, keményítőben szegény zöldséggel ezt fogyasztja el: Főzve (kb. 25 dkg) illetve nyersen (kb. 40-45 dkg): 25 kalória, 0 g zsír, 5-6 g szénhidrát, 3 g rost, kb 0,5-2 g fehérje

Zöldségmánia

Minél élénkebb színű a zöldség, annál egészségesebb. A Diéta és Fitnesz azt javasolja, hogy variálja az eltérő színűeket: zöld, narancssárga, piros: mindegyik más egészséges hatóanyagban gazdag!

  • Mehet zöldség levesbe, főzelékbe, salátába, szendvicsbe, rántottába, fogyaszthatja köretként, készítheti pörköltnek, de akár fasírtnak is.
  • Süti, chips és csoki helyett érdemes áttérni az egészséges zöldség-nasikra.
  • Készítsen ropogóst zellerből, céklából, répából! Még jobb, ha nyers zöldséghasábokat rágcsál esetleg egy kis joghurtos mártogatóval.
  • És ami nagyon fontos: főétkezéseknél a hizlaló köretet (tészta, rizs, krumpli) zöldfélével helyettesítse!
  • Óvatosan a panírozott zöldségekkel

    Valójában minden, ami lisztes-tojásos-zsemlemorzsás panírban, bő olajban kisütve készül, sajnos egészségtelen, hizlaló élelmiszer, a fogyni vágyók számára, mondhatni, ellenség.

    És a sült krumpli csak egy dolog, ha a gyorséttermekben ehelyett mondjuk rántott hagymakarikát választunk, azzal sem vagyunk sokkal előrébb.

    A hagyma a bő olajban sütés hatására elveszti vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ráadásul elképesztően zsíros lesz. Nem beszélve a mellé fogyasztott mártásokról (ketchup, majonéz), amik további pluszkalóriákat jelentenek.

    Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.