Hozzávalók:

Fotó: YouTube
Elkészítés:
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Kiemelt kép: YouTube
Kókusz, szőlőmag, napraforgó: melyik olaj mire való?
Általános alapelvként megfogalmazható, hogy a finomított olajok hőstabilitása nagyobb, ezért ezeket elsősorban főzésre, sütésre célszerű felhasználni. A finomítatlan olajok zsírsavösszetételükből eredően a hőre érzékenyebbek, oxidációs képességük nagyobb a finomítottakhoz képest, ezért ezeket nem javasolt hevíteni, hanem hidegen, például salátaolajként vagy kenyérre (pirítósra) locsolva élvezhetők.
Kukoricaolaj, szójaolaj, földimogyoróolaj, repceolaj, sáfrányolaj
Általános használatra alkalmasak: salátaöntethez, főzésre, párolásra, bő olajban sütésre is. Az ismételt használatuk a bő olajban sütést követően függ az alapanyagtól, a sütési időtől és a sütési hőmérséklettől.
Napraforgó (sütő) olaj
Főzésre, párolásra, bő olajban sütésre is használható.
Szőlőmagolaj
A napraforgóolaj helyett használható bő olajban sütésre, főzésre, párolásra is.
Finomított (szűz) olívaolaj
Főzésre, párolásra és hirtelen sütésre alkalmas (bő olajban sütésre a szűz olívaolaj nem javasolt).