Mire van szükség ahhoz, hogy jó formában legyünk a nyáron? Egyrészről feszesítésre, hiszen az izom lesz az, ami teltté teszi majd az idomokat és formássá varázsolja az alakunkat. Másrészről viszont a zsírégetés sem elhanyagolható, hiszen az izom csak és kizárólag akkor fog látszani, ha nem fedi vastag zsírréteg. Lássuk, mit érdemes tudni a nyári „lapos has, kerek popsi” kombóhoz – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

A nyári forma alapkövei
Nem nehéz kitalálni, hogy az egyenlet egyik részéhez, az izomépítéshez konditeremre, vagy legalábbis súlyzós edzésre van szükség, hiszen ez az a mozgásforma, ami a leghatékonyabban, a legrövidebb idő alatt hoz látványos eredményt. Ám ne kövessük el azt a hibát, amit sok nő elkövet: ne hanyagoljuk el a felsőtest edzésünket sem! A combok és a popsi a legtöbb hölgynél előnyt élvez – érthető okokból –, ám ahhoz, hogy testünk összképe ne legyen amorf, a váll, karok, hát, has és derék edzése is ugyanolyan fontos! Sőt, a core izomzat felel azért, hogy az ízületeink és a testünk elbírja az egyre növekvő súlyokat, amit a fenék és lábedzés során használunk. Ahhoz azonban, hogy az izomzat megfelelő ütemben növekedjen, a táplálkozásra is oda kell figyelni – és ezzel el is érkeztünk a nyári bombaforma másik fontos tényezőjéhez, a zsírégetéshez.
ÍGY ÉG A ZSÍR
A zsírégetés akkor a leghatékonyabb, ha kardio jellegű mozgást végzünk, ami a súlyzós edzéssel szemben jóval nagyobb pulzusszámmal, ezáltal pedig intenzívebb mozgással jár. A zsírégetés akkor a leghatékonyabb, ha a pulzusunk a 120-140 közötti tartományban mozog. Ezt érdemes minden nap, vagy legalább heti 4-5 alkalommal elvégezni, hiszen így égetjük el a felesleges zsírraktárakat. A táplálkozás pedig azért fontos, hogy a testünk ne tudjon ez idő alatt vésztartalékot felhalmozni. Tehát rá legyen kényszerítve, hogy a már meglévő zsírraktárakat használja fel.
A táplálkozás során három makronutriensre kell kiemelt figyelmet fordítanunk:
A zsír mennyiségére érdemes nagyon figyelni, és telítetlen forrásból bevinni a szervezetbe (pl.: halak, avokádó, olajos magvak, lenmagolaj, stb.) A szénhidrátot folyamatosan csökkentenünk kell annak érdekében, hogy testünk ne azt használja fel energiaforrásként – a gyors felszívódású fajtákat (pl.: fehér búzaliszt, cukor, stb.) pedig célszerű lassú felszívódásúakra cserélni (pl.: teljes kiőrlésű liszt, barna rizs, quinoa, stb.) A fehérje az egyetlen a három makro közül, amiből többet lehet megenni, mint amennyit általánosságban fogyasztunk. Nagy mennyiségű fehérjét tartalmaznak a húsok (pl.: csirke), a növények egyes fajtái (pl.: szója), a halak (pl.: lazac, tonhal) vagy a tojás (a fehér része). Amennyiben ezek rendben vannak – és csakis akkor –, célszerű lehet táplálékkiegészítőkkel is kiegészíteni a repertoárt!