Három nap cukor nélkül: ez az étrend segít

A túlzásba vitt cukorfogyasztás egészségre gyakorolt negatív hatása ma már mindenki számára ismert. Gondolkodott már rajta, hogy teljesen megvonja magától? Milyen lenne néhány nap cukor nélkül? Próbálja ki! Segítünk.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 02. 09. 10:55
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napi étkezések során akarva-akaratlanul rengeteg cukrot viszünk be szervezetünkbe. A csoki, a sütemények, a teába, kávéba tett kockacukor mellett, az egészségesnek hitt ételekben is töménytelen mennyiségű cukor található. Nem is gondolná, de a cukorfogyasztás drasztikus csökkentésével, illetve teljes elhagyásával, sokat tehet egészsége érdekében – olvasható a Diétaésfitnesz.hu cikkében.

Persze az első időszakban elvonási tünetekkel is számolni kell – álmatlanság, hangulatingadozás, fejfájás, depresszió – de ezeket gyorsan elfelejti majd, annyit nyerhet a diétával.

 

DE MIK IS EZEK A POZITÍV VÁLTOZÁSOK?

  • Szebb lesz a bőr, kisimul az arc, eltűnnek a pattanások, hiszen az egyik legnagyobb gyulladást okozó élelmiszer a cukor.
  • Megszűnik az állandó éhségérzet
  • A szív- és érrendszer egészsége megóvható, hiszen a cukor tartósan megemeli az inzulinszintet, így a pulzusszám, a vérnyomás- és a koleszterinszint is megemelkedik.
  • A cukor elhagyásával a vércukorszint is nagy valószínűséggel helyreáll.
  • Hosszú távon jobb lesz a hangulata, a kedve, a közérzete.
  • A cukor kortizolt termel, ami megakadályozza az alvást. Amint kiiktatja az étrendből, sokkal figyelmesebb, éberebb lesz, helyreáll a bioritmusa, javul a memóriája.
  • Nem utolsó szempont, hogy a súlya is csökkenni fog.

 

TIPPEK, HOGY KIBÍRJA A KEZDETI ELVONÁSI TÜNETEKET

  1. Egyen minél több friss gyümölcsöt, zöldséget, kerülje a kész/félkész ételeket.
  2. Fogyasszon cukormentes édességeket, süteményeket, ma már nem kell nélkülözni az édes ízeket sem, hisz kínálat akad bőven.
  3. Mozogjon minél többet!
  4. Igyon! A folyadékfogyasztás is megkönnyíti a leszokást.

 

1. NAP

Reggeli: egy csésze zabpehely magvakkal, mandulával és bogyós gyümölcsökkel vagy rántotta három tojásból. Kenyeret vagy zsömlét csak abban az esetben majszoljon hozzá, ha biztos abban, hogy csökkentett szénhidráttartalmú a pékáru.

Tízórai és uzsonna: egy csésze mag.

Ebéd: párolt csirkemell párolt sütőtökkel, sárga- és fehérrépával, paszternákkal, céklával és babbal, mandulával megszórva.

Vacsora: Párolt hal párolt zöldbabbal, vagy wokban sült hal és gomba brokkolival.

 

2. NAP

Reggeli: egy csésze zabpehely magvakkal, mandulával és bogyós gyümölcsökkel vagy spenótos rántotta három tojásból.

Tízórai és uzsonna: egy csésze mag.

Ebéd: natúr csirkemell zöldkörettel – cukkini piros és sárga színű paprikával, citromos-kakukkfüves öntettel, vagy káposztasaláta fehér- és lilakáposztából, sárgarépából, citromleves-olívaolajos, petrezselymes öntettel.

Vacsora: zöldséges egytálétel, bableves és párolt zöldségek, vagy roston sült halszelet roston sült fehérrépával és kelbimbóval.

 

3. NAP

Reggeli: egy csésze zabpehely magvakkal, mandulával és bogyós gyümölcsökkel vagy rántotta három tojásból, retekből, párolt káposztából és dióból készült salátával.

Tízórai és uzsonna: egy csésze mag vagy cukormentes puding.

Ebéd: serpenyőben sült csirkecomb citrommal, zsályával és rozmaringgal ízesítve vagy sütőben sült csirke olajbogyóval, kakukkfűvel és hagymával. Hozzá pedig karfiolköret.

Vacsora: zöldségleves hagymával, fokhagymával, zellerrel, sárgarépával, gombával, babérlevéllel és kakukkfűvel vagy penne bazsalikomos-gombás paradicsommártással.

 

ITALOK

Minden, amit megiszik, cukormentes legyen! Remek méregtelenítő ital készíthető például ha félbevág néhány szem áfonyát és epret és gerezdekre szed néhány narancsot és grapefruitot. A gyümölcsöket apróra vágott mentával és rozmaringgal tegye egy nagy kancsó ásványvízbe, és rendszeresen kortyolgasson belőle. Kiváló ital a zöld- vagy a gyógytea is, természetesen cukor nélkül. Napi három csésze az ideális mennyiség. Napi egy csésze hosszú kávét is megihat, de ebben se legyen cukor. A méregtelenítő kúra után, ha édességre vágyna, már elfogyaszthat pár szem aszalt gyümölcsöt.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.