A 2022-es Kávébár Bazáron harminc kiállító termékeivel, megoldásaival találkozhattak a látogatók. A különböző pörkölők, kávégépgyártók standjai mellett borok, párlatok, teák forgalmazóinak termékeit is kóstolhattuk.
Nagyon fontos, hogy itt vásárolni is lehet, mert itt olyan termékek is vannak, amik nem jönnek veled szembe az üzletekben – mondja Szuna Noémi főszervező érzekésem után.
Beszélgetünk a kiállítás diadalmas visszatéréséről – a pandémia miatt tavaly elmaradt a rendezvény, az idei alkalomra viszont érezhetően többen látogattak el –, az otthoni kávékészítésről, illetve a fogyasztói hozzáállás megváltozásáról.
A kávé most már mint alapanyag fontossá vált az italkultúrában is: izgalmas érdekes, nagyon jól lehet játszani az ízeivel – fogalmazott Szuna Noémi a kávéalapú alkoholos longdrinkek népszerűségéről.
„Egyre nagyobb az igény minél jobb minőségű kávékra”
A kiállítás második napján a Xorxios zöldkávé-forgalmazó kóstolóprogramjával kezdek. A Bóka Csaba kávés szakember által vezetett cuppingon – egy „kontrollcsészétől” eltekintve – csak a köztudatban rosszabb minőségűként élő, de igénytelensége miatt az arabicánál jóval könnyebben termeszthető robusta fajta képviselőivel ismerkedtek az érdeklődők.
Valóságos sor alakult ki a színpadon, a lehetőséggel legalább húszan kívántunk élni. Még a profibb, tapasztaltabb (de többnyire nem szakmabeli, hanem hobbisták, „otthoni kávérajongó”) résztvevők között is meglepettség hangjait lehetett hallani: érezhető volt a kiállított tételeken a robusta kesernyésebb íze, azonban megfelelő feldolgozással, az utóbbi években megjelent innovációkat hasznosítva, és gondos pörköléssel el lehet szakadni az egyszerűen csak keserű, alacsony minőségű italoktól.
Minőségi kávé falmászótermekben? Miért ne?
Nem sokkal később a KTRL kávépörkölőt képviselő Bajkó Péterrel beszélgetek. A pesti Belvárosban működő Kontakt kávézó üzemeltetője elmondja, hogy a pörkölő alapítását a kíváncsiság hajtotta, valamint az igény, hogy jobban kontroll alatt tartsák a kávézóban felszolgált italok minőségét – innen a nevük is.