Így okozhat egy gramm só szívrohamot

Ön tudja, hogy mennyi az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt napi sómennyiség?

Forrás: Origo.hu2022. 08. 19. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tudjuk, hogy a túl sok só fogyasztása emeli a vérnyomásunkat, ami pedig szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet. Egy új tanulmány most ezt a kapcsolatot világosan és határozottan számszerűsítette, majd egyfajta közegészségügyi üzenetként tette közzé – olvasható az Origo cikkében.

A kínai felnőttek egészségügyi adatait vizsgálva a tanulmány szerzői úgy becsülik, hogy a napi sóbevitel mindössze 1 grammos csökkentése elegendő lenne 9 millió agyvérzés és szívroham megelőzésére.

Mivel ezek közül körülbelül 4 millió halálos kimenetellel jár, ezért egy ilyen pofonegyszerű intézkedés sok életet menthet meg.

Ahogy arra a BMJ Nutrition, Prevention & Health tudományos szaklapban publikált tanulmány rámutat, Kínában az átlagos napi sófogyasztás 11 gramm, ami jóval meghaladja az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által javasolt 5 grammot. A kutatók ezért most összegyűjtötték a legfrissebb statisztikákat a népesség méretéről, a sófogyasztásról, a vérnyomásról és a betegségek arányáról.

A sóbevitel csökkentésének egészségügyi hatásaira vonatkozó korábbi becslések elavult vagy egyébként megbízhatatlan adatforrásokat használtak, és nem vették figyelembe a sócsökkentés több éven át tartó, tartósabb hatását a vérnyomásra– írják a szerzők a most publikált tanulmányukban, amit a ScienceAlert online tudományos portál idéz.

A csapat az egy grammos csökkenésen kívül két másik forgatókönyvet is megvizsgált: a napi 3,2 grammos csökkentést (30 százalékos csökkenés az átlaghoz képest) 2025-ig, és a sóbevitel csökkentését az ajánlott napi 5 grammra 2030-ra.

A szakemberek végül felhívták a figyelmet: ha ezeket a célokat elérjük, akkor a szisztolés vérnyomás becsült csökkenése miatt akár kétszer annyi szív- és érrendszeri betegséggel összefüggő haláleset is megelőzhető lenne.

A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy a csökkentésnek több éven át kell következetesnek lennie. 

Míg a tanulmány szerzői csak a szív- és érrendszeri megbetegedések lehetséges csökkentését vizsgálták, eredményeik azt is jól mutatják, hogy a sóbevitel csökkentésének számos egyéb előnye is lenne. A túl sok sót összefüggésbe hozták például bizonyos ráktípusokkal és különféle veseproblémákkal is.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.