Küzdjünk meg a kötéllel!

Az erő és az állóképesség növelésére találták ki az eszközt, ám napjainkban fontos feladata van a köredzéseknél, ráadásul sérülésveszély-mentes és némi túlsúllyal is könnyedén használható – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 04. 19. 11:35
null
A kötél rendkívül hatékony eszköz, nagyon jó állóképességre tehetünk szert vele Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köredzésekhez rengeteg eszközt használhatunk, most azonban a rope-ot, vagyis a vastag kötél használatát és az ahhoz tartozó gyakorlatokat mutatja be Horváth Erik funkcionális tréner segítségével a CsupaSport.

„Rendkívül hatékony eszköz, nagyon jó állóképességre tehetünk szert vele – kezdte a Funkcionális Sportegyesület edzője. – Állóképességet igénylő sportágakban, mint például a küzdősportokban előszeretettel használják az edzéseken, emellett a különböző sportágaknál nagy a szerepe a versenyfelkészülésben.

Kis túlsúllyal vagy akár a nem elegendő izomzattal rendelkezők is könnyedén, sérülést elkerülve használhatják. Segítség lehet a fogyásban, tehát kardió céllal is lehet használni, emellett ízületkímélőbb, mint például a kettlebell.

Remek Tabata-intervalledzéseket lehet összerakni. Nagyon sok jó gyakorlat létezik, ezért színessé válhat tőle az edzés. Nemcsak a felsőtestet erősíthetjük, hanem a láb izmai is megfelelő terhelést kapnak, például a statikus tartás közben végzett különböző gyakorlatoknál. Ilyen lehet, ha guggolásban végezzük a felemás hullám nevű gyakorlatot, ilyenkor dolgozik a felsőtest, a tartás miatt azonban a comb és a farizom is aktívan részt vesz a munkában. Az átlag kötél hossza tíz méter, vastagsága harmincöt és ötven milliméter közé esik.”

A kötél rendkívül hatékony eszköz, nagyon jó állóképességre tehetünk szert vele
Fotó: PEXELS

Természetesen ennél az eszköznél is kérjük ki szakember segítségét, mivel a kötéltávolságra is figyelnünk kell.

„Fontos, hogy először mindenki megfelelő szakmai háttérrel rendelkező, tanult edző segítségével végezze a feladatokat. Lényeges, hogy amikor elkezdünk gyakorolni, meglegyen a megfelelő kiindulóhelyzet, ez a legtöbb esetben guggolás, tartás vagy térdelés, de lehet akár nyújtott ülésben vagy terpeszülésben is végezni a feladatokat. Haladók fekvőtámasz-, illetve planktartásban is végezhetnek különböző gyakorlatokat. Figyeljünk, hogy guggolástartásban, térdelésben vagy ülő pozícióban végzett feladatoknál hátunk végig egyenes legyen.

Teljesen kifeszített kötéllel nem lehet dolgozni, mert akadályozza a mozgást, a megfelelő távolságot pedig úgy mérhetjük ki, ha megfeszítjük a kötelet, és egy lépéssel közelebb lépünk. Így lesz egy kis »hasa« a kötélnek, s ez adja meg az optimális távolságot.

A kötélnek mindig a hozzánk közelebb eső részét kell fognunk. A csukló kímélése érdekében alsó fogást alkalmazzunk, felső fogásnál nagyobb teher kerül a csuklóra, vigyázni kell az ízületeinkre. Hogy mennyire szabályos a gyakorlat, a hullám szépsége mutatja.”

Nemcsak a felsőtestet erősíthetjük, hanem a láb izmai is megfelelő terhelést kapnak, például a statikus tartás közben végzett különböző gyakorlatoknál
Fotó: PEXELS

Végig ügyeljünk a helyes tartásra, és a megfelelő légzésre is.

„Figyeljünk, hogy a megfelelő testtartás a gyakorlat végzése közben is megmaradjon. Először célszerű Tabata-edzésmódszerrel végezni a feladatot, ami azt jelenti, hogy húsz másodpercet dolgozunk és tíz másodpercet pihenünk.”

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.