Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Pont a Ponta?

A szocialisták választhattak volna vendéget, olyat, aki a magyar választópolgárok egy része számára szimpatikus, sikeres, megnyerő.

2013. 03. 04. 15:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szocialisták is választhattak volna vendéget, olyat, aki a magyar választópolgárok egy része számára szimpatikus, sikeres, megnyerő – tán még a nemzeti–konzervatív oldalon is. Igaz, mostanában kevés szociáldemokrata párt ad miniszterelnököt Európában, de ellenzékben lévő pártelnökök is szóba jöhettek volna Spanyolországtól Németországon át Bulgáriáig. Szóval sok mindenkit meghívhattak volna, ám a Magyar Szocialista Párt végül „jó érzékkel” úgy döntött, hogy Victor Pontát, a román baloldal miniszterelnökét hívja meg Budapestre március 9-ére.

Pont a Pontát!

Ez telitalálat. Legfeljebb egyet sajnálunk: hogy nem hívta meg vele együtt Robert Ficót is, a szlovák miniszterelnököt. Így lett volna teljes a kép!

Ki kell jelentenünk: az a párt, amelyik úgy tartja helyesnek, hogy éppen a magyarellenes megnyilvánulásairól és lépéseiről elhíresült román miniszterelnököt hívja meg egy, a párt számára fontos és kiemelt eseményre, annak az ország- és világlátásával, valamint erkölcsi beállítottságával meglehetősen nagy baj van.

Ponta a magyarok és Magyarország iránti „szeretetének” már számos jelét adta. A tavalyi választási kampányban azzal szította a magyarellenes érzelmeket , hogy fellépett a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar karával szemben, s nem kis részben ennek köszönhette maga és pártja a választási győzelmét. Ígéretét be is váltotta: megszüntette a magyar kart. Túl ezen, kormányra kerülve kizárólag nemzetiségi alapon elküldte az erdélyi magyar prefektusokat és alprefektusokat, jelenleg küzd a székely zászló ellen, valamint a fejlesztési régiók átalakításával szét akarja szakítani a tömbmagyar székely területeket. Emellett olyan választási törvényt dolgozott ki, amely a magyar parlamenti képviseletet gyengítette volna, s ez csak azért nem lépett életbe, mert az alkotmánybíróságuk alkotmányellenesnek nyilvánította a törvényt.

Lehet persze, hogy Ponta nem zsigeri magyargyűlölő, pusztán cinikus hatalomtechnikus, aki tudatosan rájátszik a romániai magyarellenes indulatokra, de ha így van, az talán még visszataszítóbb.

Most végképp kiderült: Mesterházy Attila kolozsvári „kanosszajárása”, az erdélyi magyarok megkövetése 2004. december 5-éért őszintétlen lépés volt, melyet a szavazatszerzés szándéka kényszerített ki. Az MSZP igazi arca és politikája mégiscsak a 2002 decemberi, amikor Medgyessy Péter és Kovács László a Kempinsky Hotelben együtt koccintott Erdély Romániához csatolásának érfordulóján.

Márpedig ez az arc Kádár János arca, ez a politika Kádár János politikája, amelyet anno Ceausescuval, a Kondukátorral szemben oly „eredményesen” alkalmazott a kommunista pártfőtitkár; következményképpen az erdélyi–partiumi magyarok helyzete teljesen tarthatatlanná vált. Ennek a politikának, sőt ennek a világlátásnak a lényege a megalkuvás, az alárendelődés, a „merjünk kicsik lenni” elve, durvábban szólva a seggnyalás. Valamint a nemzeti érdekek elárulása.

Vajon mit gondol minderről az RMDSZ? Mit gondol minderről Kelemen Hunor? Vagy ők is helyeslik ezt a nagy húzást?

(Itt említeném Alföldi Róbert esetét: ő, mint a Nemzeti Színház igazgatója, valamelyik december elsején, akárcsak a szocialisták, a románokkal együtt akart megemlékezni – nagy ünnepség közepette – Erdély elcsatolásáról. Ezt már tervbe is vette, de az óriási tiltakozás megrémítette, és végül elállt „lélegzetelállító koncepciójától”. Ám megítélésem szerint tervével ott és akkor méltatlanná vált a nemzeti színházának igazgatói pozíciójára – amitől ő még természetesen lehet óriási színész és kiváló rendező.)

Hallom és olvasom, hogy a szocialista pártban is vannak néhányan, akik ellenzik a magyarellenes Ponta meghívását. Ám ez sovány vigasz, a tények magukért beszélnek: Ponta itt lesz Budapesten. És mosolyogni fog.
És a szocialisták folytatólagosan, következetesen, kitartóan nem változnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.