A kormány azonban, akármilyen nehéz is, talpra állítja a mezőgazdaságot – jelentette ki Orbán Viktor Közép-Kelet-Európa legnagyobb és egyik legkorszerűbb tehenészeti telepének keddi átadóján, a baranyai Beremendhez közeli Csípőteleken, ahol a Csányi Sándor tulajdonába tartozó Bonafarm csoport tagjaként működő Bóly Zrt. 3,5 milliárd forintból alakította ki a létesítményt.
„Mi, magyarok az elődeinknek köszönhetően Európa egyik legjobb adottságú földjét örököltük. Kiegyensúlyozott éghajlatú, jó termőföldű, számottevő ipari szennyeződéstől mentes földet birtoklunk” – fejtette ki beszédében a kormányfő, hangsúlyozva, hogy hosszú küzdelemmel sikerült megakadályozni a magyar föld „elkótyavetyélését”, és csak ezért jelenthető ki ma, hogy „birtokosai és nem turistái vagyunk a saját hazánknak”.
A mezőgazdaságnak igenis van jövője
Korábban „a szép új világ akkori prófétái” azt hirdették, hogy nem termelésből, hanem termelésszervezésből kell élni. Bár ez csábító gondolat, de ma már jól látszik, hogy hazugság, és „alig különbözik egy ravaszul kigondolt pilótajátéktól” – fogalmazott a miniszterelnök. Kijelentette, hogy a szaktudásra alapozott munkát semmi sem pótolhatja, egy olyan világban pedig, ahol hétmilliárd embert kellene jóllakatni, a mezőgazdaságnak igenis van jövője.
Orbán Viktor kedden részt vett a Magyar Állandó Értekezlet XI. plenáris ülésén, ahol elmondta: Magyarország ahogyan idén is képes volt arra, hogy IMF-megállapodás nélkül működtesse a gazdaság finanszírozását, úgy 2013-ban is képes lesz rá.
A miniszterelnök ugyanakkor aggodalmának adott hangot, mert nem zárható ki, hogy Romániában nacionalista fordulat történik.
Magyarországnak mindezért egy olyan új földtörvényre van szüksége, amely pótolja az elmúlt 100-120 évben elmaradt összes magyar földreformot, és amely nem rombolja a már kiépült termelési kapacitásokat – hívta fel a figyelmet. Kitért az élelmiszer-biztonság kérdésére is, rámutatva: a késztermékek csak akkor biztonságosak, ha a termőföldtől az asztalig mindenki betartja a szigorú előírásokat. Minél kevesebb a közvetítő, annál nagyobb az élelmiszer-biztonság – jegyezte meg.