A válság a korrupcióra is hatással volt

Az államadósság-válság miatt bevezetett megszorítások révén csökkent a korrupció az euróövezet déli perifériáján egy német kutatás szerint.

KG
2013. 04. 08. 21:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A berlini Hertie School of Governance kutatása szerint a válság következtében Portugáliában, Spanyolországban és Olaszországban szorult vissza a korrupció. A válság miatt jelentősen csökkent az a közpénzmennyiség, amelyet korábban gyakran az uniós közbeszerzési szabályok megkerülésével, átláthatatlan módon osztottak szét, és megváltozott a közpénzeket érintő korrupció társadalmi megítélése is. Az államadósság-válság így jórészt „kiszárította a korrupció forrásait és lehetőségeit” – áll a Die Welt című lapban kivonatosan ismertetett tanulmányban, amelyet a héten bemutatnak az Európai Parlamentben.

Ugyanakkor ez a hatás nem érvényesült Görögországban, ahol továbbra is „túlburjánzó az állami bürokrácia, működése pedig kevéssé átlátható”, és nem hatékony a korrupció elleni küzdelem – állapították meg a kormányzás tudományának oktatásával és kutatásával foglalkozó tekintélyes berlini intézmény szakértői, akik szerint az euróövezet déli perifériáján Görögország mellett Ciprusra sem jellemző, hogy az utóbbi években csökkent a korrupció.

A vizsgálat során az EU valamennyi tagországát rangsorolták összesen 12 szempont – köztük a feketegazdaság becsült nagysága és az uniós támogatások lehívásának hatékonysága – alapján. Megállapították, hogy a legkevésbé Németországban, Franciaországban, Nagy-Britanniában, a Benelux államokban, Ausztriában, valamint Máltán jellemző az állami vagy uniós pénzekkel összefüggő korrupció. Az EU legutóbbi bővítési hullámaiban, 2004-ben, illetve 2007-ben felvett tagok közül kizárólag Málta jutott be a korrupcióval legkevésbé fertőzött országok csoportjába.

A korrupciós lehetőségek bőségével és a jelenség elleni fellépés alacsony hatékonyságával jellemzett országok körébe  sorolták Görögország mellett Bulgáriát, Romániát, Lengyelországot és Lettországot is – áll a Die Welt beszámolójában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.