Brüsszel ismét fenyeget a földtörvény ügyében

Az osztrák mezőgazdasági miniszter feljelentette hazánkat, pedig a sógoroknál szigorúbb a szabályozás, mint nálunk.

KA
2014. 02. 19. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elemzi az Európai Bizottság (EB) a magyar földtörvényt, és amennyiben arra a következtetésre jut, hogy az nincs összhangban az uniós joggal, megteszi a szükséges lépéseket a módosítása érdekében – közölte szerdán az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény. A nemzeti hírügynökség annak nyomán fordult kérdéssel Michel Barnier belpiaci EU-biztos hivatalához, hogy Andrä Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter hétfőn Brüsszelben azt mondta: az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja a vitatott új magyar földtörvényt.

Magyarország – emlékeztetett az EB – átfogó szektorális reform részeként új szabályokat fogadott el a mezőgazdasági föld és az erdő megszerezhetőségét, illetve használatát illetően. Az uniós testület jelenleg elemzi ezeket az új előírásokat, tekintettel arra, hogy a magyar EU-csatlakozáskor kitűzött átmeneti derogáció – a közös uniós szabályok alkalmazása alóli ideiglenes mentesülés – ez év április 30-án lejár.

Az új szabályozás „a tőke szabad mozgásának különböző korlátozásait látszik tartalmazni” – olvasható a bizottsági tájékoztatásban. A brüsszeli bizottság ezért mérlegeli, hogy a korlátozások mögötti különböző indokok és a jogalkotás által követett politikai célok igazolják-e ezeket a korlátozásokat. Azt is ellenőrzik, hogy ezek az intézkedések arányosak-e, és nem mennek-e túl azon, ami szükséges a legitim célkitűzések eléréséhez. Az elemzés kiterjed arra is, hogy érvényesül-e az EU-jog által megkívánt diszkriminációmentesség.

Az osztrák mezőgazdasági miniszter február 17-én arról beszélt, hozzájárult, hogy ezt a témát levegyék az EU-mezőgazdasági tanács napirendjéről, mivel az már az Európai Bizottság asztalán van. Hozzátette, hogy az ügyről már informális beszélgetést folytatott Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkárral is a néppárti EU-miniszterek és az EU miniszteri tanácsa alkalmából. Magyarországra utalva Rupprechter hozzátette: „reméljük, hogy az ottani választások nagyon jól fognak lezajlani. Meg vagyok győződve, hogy a választások után lehetséges lesz ezt a témát ismételten józanul megvitatni” – tette hozzá.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter szerint újabb barátságtalan lépés, amit Rupprechter osztrák földművelésügyi miniszter a magyar földtörvény kapcsán tett. „Ez egy magyar ügy, amit nekünk kell rendeznünk.” Hozzátette, egyelőre továbbra sem tartja szükségesnek, hogy kétoldalú egyeztetés legyen, miután az osztrák tárcavezető „folyamatosan sértegeti a magyarokat, folyamatosan feljelent bennünket”, ahelyett hogy tudomásul venné: nem Ausztria, hanem Magyarország feladata, hogy rendezze a földviszonyokat. Mint arról korábban beszámoltunk, a Magosz támogatja a kormány minden olyan törekvését, amely a spekulációs célú földvásárlások megszüntetésére irányul.

Bitay Márton, a földügyekért felelős államtitkár a Lánchíd Rádióban elmondta, az volt a célja az új földforgalmi törvénynek, hogy ezt a legfontosabb kincsünket, a nemzeti szuverenitásunk egyik alapját, a magyarországi termőföldet megvédjük. Úgy védjük meg, hogy kiállja az alkotmányosság próbáját, kiállja a brüsszeli bürokraták kekeckedését, ugyanakkor megvédje a magyarországi termőföldet és a helyben lakó földműveseké legyen ez a föld – tette hozzá. „Nem arról van szó, hogy állampolgársági alapon teszünk különbséget, hanem azt mondjuk, hogy vessünk véget egy 1100 éves vitának, a spekulánsoknak, befektetőknek köszönjük szépen az eddigi jelenlétet, viszontlátásra.”

Ausztriában egyébként jóval szigorúbb a földtörvény, mint hazánkban, ahol az ingatlanok forgalmazására vonatkozó jogi szabályozás 1953 óta a tartományok önálló hatáskörébe telepített jogkör. Emiatt pedig a tulajdonosváltozás telekkönyvi bejegyzésének előfeltételéül szabott engedélyezési eljárás kritériumrendszere sem egységes. Általánosan jellemző azonban, hogy a termőföld tulajdonjogának megszerzése előzetes hatósági engedély beszerzéséhez kötött. Túl a tulajdonszerzésen általában engedélyköteles a termőföldön haszonélvezeti jog alapítása, illetve a haszonbérleti szerződés kötése is.

Időközben kiderült, hogy népszavazást tartanak idén Litvániában a külföldiekre vonatkozó termőföld-vásárlási tilalom fenntartásáról, miután összegyűlt az ennek kiírásához szükséges aláírás-mennyiség – jelentette be a balti ország választási bizottsága február 17-én este. Elemzők szerint a májusban lejáró tilalom folytatása az európai uniós szabályok megsértését jelentené, és EU-forrásoktól foszthatná meg az országot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.