Szabadalmak: átalakítást szorgalmaz az MSZTE

A szabadalmi bejelentések rendszerének teljes átalakítását javasolja az MSZTE.

WL
2014. 02. 17. 18:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hozzátette, hogy közérdekű bejelentőként nem csak információbiztonsági mulasztásról tett bejelentést 2013. szeptemberben, amikor jelezte, hogy a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) hivatalos honlapján valamennyi magyar szabadalmi bejelentés azonnal hozzáférhetővé vált. Becslése szerint így kétezer legújabb magyar fejlesztés üzleti titkai voltak elérhetők ipari kémek számára. Azóta kiderült, hogy több probléma is felelős a hozzáférhetővé válásáért.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szabadalmi bejelentések rendszerének teljes átalakításával nem fordulhatna elő az, hogy a bejelentés napján digitalizált szabadalmi bejelentések a nyílt iratokkal közös, jelszó nélkül elérhető adatbázisba kerüljenek. Ismertette: egy vonatkozó kormányrendelet 38 napot ad arra, hogy egy bejelentésről eldöntsék, államtitoknak minősül-e vagy sem, a minősített iratokat pedig tilos digitalizálni.

„Az SZTNH megtévesztette saját felettes szerveit is, amikor először hackerekre kente az incidenst” – fogalmazott. Hozzátette: szeretnék elérni, hogy a Miniszterelnökség tisztességesen kivizsgálja az ügyet.

Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke múlt héten sajtótájékoztatón bejelentette: öt hónappal ezelőtt célzott támadás érte a hivatal adatbázisát, az eset miatt ismeretlen tettes ellen büntetőfeljelentést tettek. Emlékeztetett: 2013. szeptember 16-án kaptak értesítést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól (KIM) arról, hogy egy közérdekű bejelentés szerint nem nyilvános adatok is elérhetők voltak a hivatal honlapján.

Az ugyanazon a napon beazonosított biztonsági rést 48 órán belül megszüntették az alkalmazás felfüggesztése mellett – mondta.

A hivatal belső vizsgálatot rendelt el, amely megállapította, hogy a keresőfelület hibátlanul működött. Ugyanakkor létezett egy programozási hiba miatti biztonsági rés, amelyet csak célirányos, tudatos tevékenységgel lehetett megtalálni. Kérdésre válaszolva közölte: a felelős informatikai vezetőt a mulasztás miatt leváltották.

Bendzsel Miklós elmondta: az „állítólagos közérdekű bejelentő” célzottan, szisztematikusan, három héten át folytatta az adatszerzést a bejelentést megelőző hónapban, és jelenleg is 884 szabadalmi ügy részletes anyaga van a birtokában. Hangsúlyozta: a közérdekű bejelentők védelmét és támogatását alapvető fontosságúnak tartja, de az öt hónappal ezelőtti incidens célzott, egyéni érdekből történt behatolás volt.

A fejlesztési tárca pénteken az MTI érdeklődésére közölte: több kormányzati szerv is vizsgálatot indított a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát ért jogosulatlan adatlekérdezés miatt, a Nemzeti Elektronikus Információbiztonsági Hatóság (NEIH) a szakhatósággal és más illetékes kormányzati szervekkel együttműködésben vizsgálja az esetleges információbiztonsági eseményeket. Mivel a hivatalnál lévő információk, adatok akár nemzetbiztonsági kérdést is érinthetnek, ezért bővebb információ csak azok lezártát követően, az elemzett eredmények ismeretében adható – jegyezték meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.