Európa élvonalába kerülhet a magyar baromfiágazat

Korszerűbb módszerek és mintegy 320 milliárd forintos – főként uniós forrásokból kigazdálkodott – fejlesztés kell hozzá.

VZ
2014. 03. 23. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csorbai Attila az MTI-nek elmondta, hogy a szükséges beruházások európai élvonalba emelhetik a magyar baromfiágazatot. A fejlesztésekre azért van szükség, mert a hazai baromfitartó telepek nagyobb része a hetvenes években épült, mára elavult, így elengedhetetlen a felújításuk és a versenyképesebb technológiák alkalmazása.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábban elmondta, hogy négy év alatt a magyar mezőgazdasági termelés 30 százalékkal bővült, az agrárexport pedig az elmúlt két évben történelmi rekordra, 8 milliárd euróra emelkedett. Az erősödés, a talpra állás kétségbevonhatatlan jeleként értékelte, hogy 7 ezer új gazda lépett be a termelésbe, és 23 ezer új munkahely jött létre az Orbán-kormány idején. A kistermelők száma 5 ezerről 11 ezerre, a gazdapiacoké pedig 50-ről 117-re nőtt – tette hozzá.

A tanács szakemberei által kidolgozott átfogó stratégiai terv szerint hét év alatt, 2020-ig fokozatosan megvalósuló korszerűsítés költségei gyorsan megtérülhetnek. Csorbai példaként említette, hogy az épületek fűtésének, a szellőzés hiányosságainak felszámolásával egy kilónyi csirke felnevelésénél önmagában 15-20 forint megtakarítás érhető el, ami éves szinten 300 ezer tonna csirkehús előállítását alapul véve 600 millió forint megtakarítást eredményez.

Az ágazat korszerűsítése más ágazatokat is kedvezően érinthet. A szerves trágya – közte a baromfitrágya – kiszórására alkalmas modern gépek beállításával javítható a termőtalajok minősége, a növénytermesztők mentesülhetnek a műtrágyavásárlás költségeinek egy részétől. Az elnök a baromfiágazat fellendítésének gyorsítása kapcsán kedvezőnek nevezte, hogy az agrártárca idén a tavalyi keretet duplájára emelve 8 milliárd forintot juttat állatjóléti támogatásra.

A baromfihús iránt világszerte, így Magyarországon is nő a kereslet, az egy főre jutó évi 34 kilogrammos fogyasztással – a sertést megelőzve – ma már a baromfialapú termékekből fogyaszt a magyar vásárló a legtöbbet. Ennek oka a korszerűbb táplálkozás térhódításában és a viszonylag kedvező árakban rejlik, mondta. Amíg egy kilogramm élősertés-hús 3-3,2, egy kilogramm marha 4-5 kilogramm takarmányból állítható elő, addig a csirkénél 1,8 kilogrammra van szükség; a pulykánál, kacsánál, libánál sem éri el a felhasznált táp mennyisége a 3 kilogrammot. Ráadásul a baromfi rövidebb idő alatt éri el a vágósúlyt, mint a sertés.

A baromfiágazat a termékeinek 30-35 százalékát exportálja, tavaly 250 milliárd forint értékben adott el külpiacra, ami az élelmiszeripari export 6,2 százalékát jelenti. Az ágazat 50-60 ezer ember megélhetését biztosítja. Az élelmiszer-ipari ágazatok között egyedüliként a baromfifeldolgozó üzemek döntő többsége magyar tulajdonú – hívta fel a figyelmet Csorbai Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.