Vagyonkimentés az osztalék?

Az Elmű–ÉMÁSZ német tulajdonosa közel 14 milliárd forintot venne ki – számot be a Magyar Nemzet.

Dékány Lóránt
2014. 03. 20. 4:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel 10 milliárd forinttal nagyobb osztalékfizetést javasolt tavalyhoz képest idén az Elmű és az ÉMÁSZ áramszolgáltatók német tulajdonosa, az RWE. A cégcsoport holnap tartandó közgyűlésén ugyanis az Elmű esetében 16,097 milliárd forint, az ÉMÁSZ-nál pedig 8,999 milliárd forint kifizetésről dönthetnek a részvényesek, miközben a 2012-es eredmény után mindössze 14,6 milliárd forint volt az osztalék.

A két áramszolgáltató tőzsdei adatlapjából kiderül, hogy a megemelt javaslat nem a cégek javuló teljesítménye, hanem a korábban felhalmozott eredménytartalék miatt lehetséges. Ez elsősorban az Elmű esetében igaz, ahol egyébként az adózás utáni eredmény 2013-ra vonatkozóan 29,9 milliárd forintos veszteséget mutat.

Igaz, ez utóbbi nem az áramszolgáltató működéséből, hanem bizonyos eszközeinek leértékeléséből származik. Ám annak ellenére, hogy ez az összeg megterheli az Elmű eredménytartalékát, a társaság vezetése további 16,097 milliárd forint kivételére lát lehetőséget – szintén az eredménytartalék terhére. Az ÉMÁSZ-nál más a helyzet, hiszen 3,9 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, így ezt az eredménytartalékból 5,082 milliárd forinttal egészítenék ki az osztalékfizetés érdekében.

 

 

Giró-Szász András kormányszóvivő még februárban úgy fogalmazott, megdöbbentő, hogy egyes energiaszolgáltatók az éves közgyűlés időpontjának előre hozásával pénzkimentési akciót hajtanak végre. Akkor hozzátette, a kormány célja az, hogy egyetlen ilyen lépés se tudja megakadályozni a rezsicsökkentést.

Az állam az MVM Zrt.-n keresztül kisebbségi tulajdonosként minden bizonnyal jelen lesz az Elmű és az ÉMÁSZ közgyűlésén, ennek megfelelően ez az energiaipari cég részesül is majd az osztalékból, amennyiben arra rábólintanak a részvényesek. Mivel az MVM az Elműben 15,63, az ÉMÁSZ-ban pedig 11,66 százalékos részesedéssel bír, így összesen 3,5 milliárd forinthoz juthat. A maradék sem lesz viszont teljes egészében a német tulajdonosé, hiszen az a tőzsdén forgó közkézhányadon kívül 55,25, valamint 54,26 százalékot birtokol a két áramszolgáltatóban.

Vagyis az RWE az osztalékból tisztán 9 és 5 milliárd forintot tudhat majd magáénak. Mint Boross Norbert, az Elmű–ÉMÁSZ szóvivője elmondta, az osztalék kivétele nem jelenti azt, hogy a társaságcsoport elmulasztaná a beruházási kötelezettségeit. Megjegyezte, ennek teljesülését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal egyébként is folyamatosan vizsgálja valamennyi energiaszolgáltatónál.

Korábban írtuk: Minden negyedik-ötödik vállalkozás évek óta jóval többet fizet az áramért, mint amennyit jogszerűen elkérhetnének tőle – nyilatkozták szakértők a Hvg.hunak, hozzátéve: mintegy tízmilliárd forintot húztak ki a fogyasztóik zsebéből a nagy áramszolgáltatók úgy, hogy elosztócégeik a törvényileg előírtnál kedvezőtlenebb kategóriába sorolták a vállalkozásokat. Egy átlagos vállalkozás így több mint egymillió forinttal többet fizetett a jogszerűnél, ez a pénz visszajárna nekik. Az egyik áramszolgáltató közben előre hozott osztalékfizetéssel próbálná kimenteni extraprofitját, ennek kapcsán már hivatali eljárás is indult.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.