Döbbenet: ilyen csökkenésre még a piac sem számított

A következő hónapokban is a fogyasztói árak csökkenésére számítanak az elemzők

TK
2014. 07. 11. 12:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idén júniusban 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak az egy évvel korábbiakkal összevetve, az előző hónaphoz képest viszont 0,1 százalékkal nőttek a Központi Statisztikai Hivatal pénteken közölt adatai szerint.

A Kormányzati Információs Központ az adatokra reagálva azt közölte, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a gazdasági növekedés, a munkahelyteremtés, a fegyelmezett költségvetési politika és az államadósság-csökkentés mellett. Az árak stabilitása hozzájárul a jövedelmek, a bérek és a nyugdíjak értékállóságához, amely elősegíti a fogyasztás élénkülését is – közölték.

A tájékoztatás szerint a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4 millió 100 ezer főt, a munkanélküliségi ráta 8 százalékra csökkent. A költségvetési hiány várhatóan idén is 3 százalék alatt lesz és a jövőben fokozatosan mérséklődik – áll a közleményben.

Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary Zrt. vezető elemzője szerint a fogyasztóiár-index várhatóan decemberig rendkívül alacsony lesz, akkor azonban akár 1,4 százalékra is ugorhat, hiszen kikerül a bázisból a tavaly novemberi jelentős, 11,1 százalékos hatósági energiaár csökkentés. Az idei alacsony bázis miatt jövőre már a jegybank 3 százalékos célja közelébe emelkedhet az infláció – mondta az elemző.

Balatoni András, az ING Bank vezető makroelemzője elmondta, hogy most a piac elszámolta magát, csupán 0,1 százalékos árcsökkenésre számítottak júniusban. A jegybank előrejelzése azonban megegyezett a bekövetkezett 0,3 százalékos csökkenéssel, így nem várhatók komolyabb monetáris politikai következmények – mondta.

 

A következő időszakban az éves árszínvonal hullámzására számít az elemző: júliusban nulla, esetleg negatív, augusztusban pozitív, majd szeptemberben ismét negatív éves index várható a tavalyi magas bázis miatt, amit elsősorban a dohánytermékek árának tavaly szeptemberi emelkedése okozott.

Az év utolsó hónapjaiban ismét emelkedő, 1 százalék körüli árdinamika várható, ami éves átlagban 0,1 vagy 0 százalék körüli inflációt jelez. Az inflációs ráta alakulásában domináns hatása van a rezsicsökkentésnek, de a másodkörös hatások is jelentősek, a vállalatok és háztartások jelentősen mérsékelték inflációs várakozásaikat – fejtette ki Balatoni András.

Hozzátette: ugyan a korábbi 4-5 százalékos „trendinfláció” lecsúszott 2-3 százalékra, deflációs veszély továbbra sincs, mivel a szélsőséges áringadozású termékcsoportokat és a szabályozott árakat kiszűrő maginfláció 2,6 százalékos, ami konzisztens a jegybank inflációs céljával.

A júniusi inflációs adatokat értékelve a Magyar Nemzeti Bank (MNB) megállapította, hogy az alapfolyamatokat megragadó mutatók lényegében nem változtak az előző hónaphoz képest, a mutatók szintjei változatlanul mérsékelt inflációs környezetre utalnak. Az MNB által vizsgált három inflációs alapmutató közül egy emelkedett, kettő változatlan szinten maradt. A ritkán változó árú termékek inflációja júniusban 1,3 százalékra emelkedett a májusi 1,2-ről. Az indirekt adóktól megtisztított maginfláció 1,4 százalék maradt, és ugyancsak változatlanul, 1,4 százalékon áll a keresletérzékeny infláció mutatója

A középtávú inflációs tendenciákat meghatározó tételek árváltozásait elemezve az MNB rámutat, hogy az iparcikkek árai nem változtak az előző év azonos időszakához képest. A nem-tartós iparcikkek inflációja továbbra is visszafogott dinamikát mutatott. A tartós iparcikkek árai az előző hónapot követően ismét csökkentek.

A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,4 százalékkal nőttek, ami az utóbbi években jellemzőnél enyhén magasabb árdinamika. Ezt részben a mobiltelefon-használat és az internet költségeinek árnövekedése magyarázza. A feldolgozott élelmiszerek szezonálisan igazított árszintje enyhén emelkedett az előző hónaphoz képest, amelyet főként a tej és tejtermékek árindexének emelkedése okozott.

Megközelítheti a három százalékot a magyar gazdasági növekedés az idén, jelentősen meghaladva az eurózóna 1,1 százalékos GDP-bővülésének átlagát – olvasható az EY eurózónáról szóló legfrissebb, negyedéves előrejelzésében.

 

A Kopint-Tárki kutatói az idén 3 százalék körüli gazdasági növekedésre számítanak.

 

A GKI Gazdaságkutató Zrt. korábban javította 2014-re vonatkozó növekedési előrejelzését, így a bruttó hazai termék 2,5 százalékos növekedésével számol, és a korábbinál lényegesen alacsonyabb, 0,5 százalékos inflációt vár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.