Elemzők: folyamatos a javulás

A munkaerő-piaci folyamatok összefüggésben állnak a magyar gazdaság élénkülésével, vélik a szakértők.

NT
2014. 07. 30. 10:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház elemzője kiemelte: a második negyedévben a foglalkoztatottak száma 190 ezerrel volt több az egy évvel korábbihoz képest. Ennek többségét a nem közfoglalkoztatottak adták, akiknek száma 167 ezerrel nőtt. A közfoglalkoztatottaké ugyanakkor 23 ezerrel, tehát nem csak a közfoglalkoztatás „húzta” a munkaerőpiacot.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője rámutatott: a foglalkoztatás első negyedéves növekedési üteme nagyobb volt, mint a második negyedévé, mert az első három hónapban jelentős szerepe volt a téli közmunkaprogramoknak. Az elemző szerint a közmunkaprogramok hatását kiszűrve a munkaerő-piaci folyamatok lassú, de fokozatos javulást mutatnak, ami összhangban van a gazdaság élénkülésével.

 

A foglalkoztatottak létszáma 4 millió 122 ezer volt az idei év második negyedévében, 190 ezerrel több, mint egy évvel korábban. Emellett kevesebb lett a munkanélküli is, az egy évvel korábbihoz képest 91 ezerrel, 359 ezerre csökkent a számuk, közölte a KSH szerdán.

A Nemzetgazdasági Minisztérium reagálásában kiemelte: a foglalkoztatottak számának növekedésében szerepet játszik a munkát terhelő adók csökkentése, az aktivitást ösztöntő intézkedések, illetve a 2013-ban bekövetkezett növekedési fordulat. Kiemelik, hogy a kedvező adatok pozitívan hatnak a költségvetés bevételeire, emellett a háztartások fogyasztási kiadásait is emelik, így elősegítve a gazdaság bővülését. Kiemelik, a 61,7 százalékos foglalkoztatottsági ráta 1992 óta a legjobb eredmény.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.