Jegybanki hitelek az agráriumnak

Nagy segítséget jelentett az agrárfinanszírozás előmozdításában a növekedési hitelprogram.

Dénes Zoltán
2014. 07. 16. 3:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az első, hanem a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által második körben meghirdetett növekedési hitelprogram (NHP) iránt is jelentős az agrárvállalkozások és gazdálkodók érdeklődése – közölte lapunk megkeresésére az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatója. Herczegh András tájékoztatása szerint az NHP első szakaszában a 701 milliárdos hitelállomány 15 százalékát az agrárium vette igénybe. A hitelprogram második szakaszában már legalább duplaannyi, megközelítőleg 34 százalékos ez az arány. Az MNB június 30-i adatai alapján – tavaly október eleje óta – a hitelprogram második ütemében 223,4 milliárd forintot helyeztek ki a pénzintézetek, aminek több mint 98 százaléka volt új kölcsön. Ezen belül a beruházási célú hitelek aránya 61 százalékot tett ki. Az NHP lényege az, hogy annak keretében a vállalkozások nagyon alacsony költségekkel – 2,5 százalékos vagy az alatti kamat mellett – juthatnak friss banki forrásokhoz.

Az alapítvány ügyvezetője tájékoztatást adott arról is, hogy az NHP második szakaszában – június végéig – az alapítvány által a kedvezményes hitelekhez nyújtott garancia összege meghaladta a 14 milliárd forintot, így a program két szakaszában együttesen már 41 milliárd forint hitelt biztosít a szervezet – mutatott rá Herczegh András. Mindezt úgy, hogy az NHP-ban nem preferált forgóeszköz-finanszírozást szolgáló hitelek teszik ki az alapítvány ügyleteinek jelentős többségét. Az agrárszektor sajátos pénzügyi-finanszírozási helyzete miatt a kezességvállalásnak meghatározó szerepe van abban, hogy a megfelelő biztosítékokkal nem mindig rendelkező vállalkozások forráshoz jussanak. Az alapítvány által adott garanciával felvett hitelösszeg 78,2 százaléka beruházási célú volt. A hitelprogram első szakaszában viszont az érintettek a kölcsönök alig több mint felét fordították beruházásra.

Emellett – tette hozzá a szakember – ösztönzőleg hatnak az alapítvány kedvező díjai. Például egy hároméves futamidejű, tízmillió forint összegű agrárberuházási hitelhez kapcsolódó kezesség díja évente csupán harmincezer forint 80 százalékos kezesség esetén, de alacsonyabb kezességi értéknél ennél is mérsékeltebb díjjal számolhatnak az érdekeltek.

A kormányzati törekvésekkel összhangban az alapítvány is prioritásként kezeli az állattartás, a kertészet és az élelmiszeripar támogatását, valamint új munkahelyek teremtését. Az alapítvány legfőbb feladata az agrár- és általában a vidéki vállalkozások hitelhez jutási feltételeinek javítása. Tavaly a kiadott kezességek száma meghaladta az 5100-at, a szervezet által biztosított hitelösszeg pedig a 103 milliárd forintot. Az alapítvány által kiadott kezességek száma az idei év első felében meghaladta a 3100-at, az általuk biztosított hitelösszeg pedig az 50,3 milliárd forintot. A szervezet tapasztalatai azt mutatják, hogy a mezőgazdasági vállalkozások hitelezéséhez nagyobb arányban igénylik a kezességet a pénzügyi intézmények, mint más ágazatokban.

A teljes cikket a Magyar Nemzet szerdai számában találja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.