Milliárdokról döntött az NFM

A biotechnológia és a járműipar is a listán.

KG
2014. 08. 28. 17:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csütörtöktől hatályos rendelet határozza meg a központi költségvetésben szereplő beruházásösztönzési célelőirányzat felhasználásának szabályait. Az idei költségvetésben 13,4708 milliárd forint szerepel a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejezetében erre a célra.

Támogatás a Magyarországon székhellyel, telephellyel vagy fiókteleppel rendelkező gazdasági társaság, továbbá európai részvénytársaság, valamint európai szövetkezet részére nyújtható. A kiemelt iparágak mellett más területek beruházásai is támogathatók, viszont felsorolja a rendelet a tiltott gazdasági ágazatokat. Ide tartozik például az acélipar, a hajógyártás, az energiatermelés és a kereskedelem is.

A támogatandó beruházások nagysága attól függ, hogy melyik régióban jönnek létre. Így a fejlettebb Közép-, illetve Nyugat-dunántúli régióban 20 millió euró az alsó határ, a többiben elegendő a 10 millió euró is. A támogatás intenzitását (arányát) egy korábbi rendeletében, július 1-jével a következőképpen határozta meg a kormány: az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi, a Dél-alföldi és a Dél-dunántúli régióban 50, a Közép-dunántúli régióban 35, a Nyugat-dunántúliban 25 százalék. A Közép-magyarországi régióban a legtöbb településen 35 százalék, Piliscsabán, Pilisjászfalun, Pilisvörösváron és Solymáron megvalósuló beruházásoknál csak 20 százalék.

A felsorolt támogatási arányok kisvállalkozásoknál 20, a közepes nagyságú cégeknél 10 százalékponttal növekedhetnek. A saját erő minden esetben 25 százalék. A támogatás további feltétele az, hogy az igénylőnek új munkahelyek létrehozását kell vállalnia. Ennek alapja a beruházás megkezdését megelőző egy év átlagos létszáma. Közép-Magyarországon, a Nyugat-Dunántúlon és a közép-dunántúli tervezési-statisztikai régióban a támogatáshoz legalább 100, az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi, a Dél-alföld és a Dél-dunántúli régióban legalább 50 új munkahely szükséges a beruházási támogatáshoz.

Két esetben az Európai Bizottság előzetes jóváhagyását kell kérni az állami támogatáshoz. Az első az, ha a kérelem benyújtását megelőző két évben a cég az Európai Gazdasági Térség területén azonos vagy hasonló tevékenységet szüntetett meg. A második körbe a 100 millió eurónál nagyobb összegű beruházások tartoznak.

A jogszabály rögzíti az elszámolható beruházási költségek körét, kizárja ebből például a saját előállítású eszközök, a járművásárlás összegét, illetve a franchise-díjat is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.