Jót tettek a GDP-nek az új adók

Fél százalékot is dobhatott a gazdasági bővülésen a tranzakciós illeték és a termékadók; beindult a személyi hitelezés is.

VZ
2014. 09. 09. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az újság keddi cikke szerint az első negyedéves 3,7 százalékból 0,7 százalékpontot, a második negyedéves 3,9 százalékos növekedésből 0,4-et magyarázott a termékadók egyenlege (a termékek és szolgáltatások beszerzéséhez, értékesítéséhez és átadásához kapcsolódó adók és támogatások különbözete).

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Világgazdaság kérdésére közölte: az áfa mint termékadóként elszámolt elem valóban befolyásolta a termékadók és terméktámogatások egyenlegének alakulását, de növekedett még az elszámolt iparűzési, távközlési – telefonálás utáni –, és a pénzügyi tranzakciós adó is az előző év azonos időszakához képest.

 

 

Az elmúlt négy évben a termékadók egyenlege alig befolyásolta a növekedést, ami összefügg azzal is, hogy a gazdaság igazából stagnálás közelében volt és a szolgáltatások nem tudtak bővülni. Most viszont az összes ágazat hozzájárul a dinamikus növekedéshez: a mezőgazdaság, az ipar, az építőipar és a szolgáltatások is növekedtek – olvasható a lapban.

Több mint egyötödével nőtt az első hét hónapban kihelyezett személyi hitelek mennyisége a múlt év azonos időszakához képest. A növekedésben a csökkenő kamatok mellett az erősödő fogyasztói bizalom is szerepet játszhat. A teljes állomány ugyanakkor, ha lassabban is, de még mindig apad – számol be a Világgazdaság.

Az újság keddi cikke szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint idén januártól júliusig 65,86 milliárd forintnyi ilyen hitelt vettek fel a háztartások, 22,71 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A háztartásoknál lévő állomány ugyanakkor az új kihelyezések fokozatos növekedése ellenére folyamatosan csökken, a 2014 júliusában mért 331,2 milliárd forint 9,3 százalékos mérséklődést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Az állomány olvadásának üteme azonban nagyjából a felére esett a 2013 júliusáig tartó egy évhez viszonyítva.

A kereslet élénkülését magyarázhatja, hogy a júliusig tartó két év alatt több mint 8 százalékponttal csökkent a hitelek átlagkamata, és a jegybank számításai szerint jelenleg alig haladja meg a 20 százalékot. Emellett nő azoknak az aránya, akik beruházásaik egy részét már hitelből is hajlandók finanszírozni. Szerepet játszhat az élénkülésben az elhalasztott kereslet is. Maguk a szolgáltatók is favorizálják ezt a terméket, több nagybanknál is előkelő helyen szerepel a kínálati palettán – ismerteti az újság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.