Célkeresztben a földtörvény

Az Európai Bizottság eljárása védelmébe veszi a hazai zsebszerződéseket. A kormány kitart álláspontja mellett, amely szerint a színlelt szerződések törvényt sértenek, ezért semmisek.

Dénes Zoltán
2014. 10. 17. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen tegnap az Európai Bizottság a tavaly elfogadott új földtörvényünk, ezen belül is a zsebszerződések elleni hatékonyabb fellépést célzó jogszabályi kitételek miatt. Brüsszel meglátása szerint sértheti a határon átnyúló tevékenységet folytató „befektetők” jogait, hogy e törvény alapján a földhivatalok idén május elsejétől törölhetik azokat a haszonélvezeti bejegyzéseket, amelyek a földvásárlás terén fennálló hazai korlátozások kijátszását szolgálják. Az unió döntéshozó szerve tegnap hivatalosan arra kérte fel hazánkat, hogy nyújtsa be észrevételeit a megfogalmazott aggályokkal kapcsolatban. A bizottság felszólítólevelet fogalmazott meg az ügyben, ami a kötelezettségszegési eljárás első szakaszának tekinthető.

Az uniós testület meglátása szerint a szerződésben rögzített alapvető szabadságjogok csak „kellően indokolt esetben és az arányosság elvével összhangban” korlátozhatók. Bár a tagállamok szabadon meghatározhatják a tulajdoni rendszerre irányadó szabályaikat, ezt az uniós jog korlátai között kell tenniük – idézte az Európai Bizottság tájékoztatásának indoklását az MTI.

A Brüsszelben vitatott rendelkezés a 2013. decemberben született magyar törvényben szerepel. E jogszabály 2014. május 1-jétől megszüntetett bizonyos haszonélvezeti szerződéseket. Konkrétan azokat, amelyek nem családtagok között létesültek. A szabályozás négy és fél hónapnyi átmeneti időszakot biztosított a haszonélvezetre jogosultaknak. A befektetők arra számítottak, hogy a magyar földet idén májustól is a korábbi időszak előírásai szerint tudják majd használni, és ennek megfelelően hozták meg a beruházásokkal kapcsolatos döntéseiket.

– Ezért úgy tűnik, hogy az új törvény megfosztja az érintett feleket szerzett jogaiktól és beruházásaik értékétől – állapította meg a brüsszeli intézmény.

Az osztrák kormány tagjai többször kifogásolták a zsebszerződések megakadályozására hivatott magyar jogszabályt. Andrä Rupprechter földművelésügyi miniszter február 17-én úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság hivatalos ígéretet tett Ausztriának, hogy megvizsgálja az új magyar törvényt. Erre válaszul Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter barátságtalan lépésnek nevezte az osztrák bejelentést, és hangsúlyozta: osztrák kollégája a zsebszerződéseket aláírókat védi, és azokat, akik igyekeztek megkerülni a mindenkori magyar jogszabályokat, valamint a külföldiek földvásárlására vonatkozó tilalmat.

– A külföldi spekulánsok sok esetben úgy kerülték meg a földtörvényünk rendelkezéseit – amely korábban is a helyben lakó gazdálkodóknak biztosított különböző előjogokat –, hogy adásvételi szerződés helyett haszonélvezeti jog megszerzéséről kötöttek megállapodást a magyar földek tulajdonosaival. Ezek színlelt szerződések, és olyan haszonélvezeti jogot keletkeztettek, amelynek viszont egészen más a célja és rendeltetése. Márpedig a színlelt szerződés hazánkban is semmisnek minősül – állapította meg megkeresésünkre az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke. Font Sándor szerint ezért ha az unió nem karaktergyilkosságra készül hazánkkal szemben, hanem meghallgatja racionális érveinket, akkor a későbbiekben elfogadja majd a magyar szabályozást.

A magyar fél többször hangsúlyozta, hogy a jogszabályok a hatályos svájci, francia és osztrák példák figyelembevételével készültek és megfelelnek a nyugat-európai gyakorlatnak. Fazekas Sándor a földtörvény hatályba lépése alkalmából úgy nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, hogy az megfelelő védelmet nyújt a spekulánsok és a külföldiek ellen, és az úgynevezett zsebszerződések esetleges érvényre jutását is megakadályozza.

 

Font Sándor, a Fidesz–KDNP politikusa azt emelte ki májusban, hogy a földtörvény hatályba lépése után nem történhetnek meg azok az automatikus módon zajló, spekulatív vásárlások, amelyeket több, külföldi földre vágyó tervezett, és zseb-, illetve előszerződésekkel próbálta meg kivárni a 2014. május 1-jei időpontot. Felhívta a figyelmet arra is, hogy más országokban is komoly feltételeket kell teljesítenie az EU-s állampolgároknak a vásárláshoz.

– A kormány minden eszközzel meg fogja védeni a törvényt, s egyértelmű, hogy a hazai jogszabály nem ütközik uniós jogba – mondta tegnapi sajtótájékoztatóján Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára. Hozzátette: a kormány továbbra is azt gondolja, hogy a hazai és európai gazdaságnak egyaránt az az érdeke, hogy a helyben lakók használják a termőföldeket, ne a spekulánsok. A bizottság – fejtette ki az államtitkár – kétszer is kérdéssorral fordult az ügyben hazánkhoz, mindkétszer válaszoltunk, s ennek a következménye a mostani fejlemény: az előírt két hónapon belül ezúttal is válaszolni fogunk.– Ezt követően a jövő év tavaszán léphet újabb szintre az eljárás, amikor Brüsszel a luxemburgi bírósághoz fordulhat. Nagyjából két év múlva születhet bírósági döntés az ügyben – vázolta fel a várható menetrendet a szakértő.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke, Győrffy Balázs várhatónak nevezte az eljárás megindítását, ám ő is egyértelműnek nevezte, hogy a magyar álláspont megalapozott, s a jogszabály a bíróság előtt is meg fogja állni a helyét.

A Fidesz közleményben jelezte, hogy nem ért egyet az Európai Unió újabb nyomásgyakorlási kísérletével. Mint írták, a támadás mögött erős üzleti lobbiérdekek állnak. A Jobbik szerint csak úgy biztosítható, hogy a magyar föld a hazai kis- és közepes gazdálkodók kezén maradjon, ha felülvizsgálják Magyarország uniós csatlakozási szerződését. Andrä Rupprechter osztrák agrárminiszter üdvözölte a bizottság bejelentését, közleményében örömét fejezte ki, hogy Brüsszel fellépett a „jogfosztás ellen”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.