Határidő előtt megküldhetjük a dokumentumokat Brüsszelnek

Az uniós források felhasználásakor olyan területekre kell koncentrálni, amelyek munkahelyeket teremtenek.

NT
2014. 10. 28. 16:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyettes államtitkár elmondta: a stratégiai irányok nem változtak, a részletszabályokról folynak az egyeztetések a bizottsággal, a tárcák ez alapján dolgoznak a szükséges dokumentumokon.

Csepreghy Nándor hangsúlyozta: az uniós források felhasználásában tartalmilag fókuszált pályázati rendszernek kell működnie, azokra az ágazatokra kell koncentrálni, amelyekben munkahelyeket lehet teremteni, illetve azokra a területekre, ahol a technológiai fejlesztési igények az ország ipari termelését, az exportképességet növelik.

A helyettes államtitkár szólt arról, hogy a kormány célul tűzte ki a megyei jogú városok bekapcsolását jobb minőségű utakkal az autópálya-rendszerbe, illetve az autópályák országhatárig történő kiépítését. Továbbra is fontos kérdés a kisgazdaságok, a vállalkozások, a magas munkaerő-igényű szektorok támogatása, a kisvállalkozások exportképességének erősítése.

Csepreghy Nándor elmondta: az első pályázati kiírásokban is megjelent a kisvállalkozások exportpiacra lépésének támogatása, a kapacitásbővítés.

A helyettes államtitkár megerősítette, hogy november 10-én pályázati beadási dömping várható. Kifejtette: október elején a kiírások megjelentek, a beadásra 30 napos felkészülési lehetőséget adtak, ezzel az új pályázati rendszerben esélyegyenlőséget teremtettek a források megszerzésére.

Várhatóan a jövő hét elején megjelennek a pályázat beadásához szükséges kitöltőprogramok, november 10-én nyílik meg a beadási lehetőség. Ez az igazságos rendszer azt is jelenti, hogy mindenki egyenlő eséllyel, azonos hozzáférési lehetőséggel, világos elbírálási szempontokkal indulhat a források megszerzéséért – tette hozzá a helyettes államtitkár.

„Azt szeretnénk, ha ők adnák az ország törzsét, ők tartanák meg egyfajta gazdasági gerincként ezt az országot” – ezt Orbán Viktor miniszterelnök mondta a kkv-kal kapcsolatban szeptember 26-án. Mint a kormányfő rámutatott: meg kell többszörözni a jelenleg két-háromezer, a külföldi piacokon is eladható terméket előállító vállalkozások számát. A miniszterelnök ennek kapcsán nyomatékosította, a következő uniós költségvetési ciklusban a Magyarország számára rendelkezésre álló források nagyobb részét – a gazdaságfejlesztés jegyében – a kis- és közepes vállalkozásokhoz kell eljuttatni. Vélekedése szerint ahhoz, hogy Magyarország „bombabiztos” gazdaságnak legyen tekinthető, 12-13 ezer, exportképes, magyar kézben lévő kkv kellene.

A 2014–2020 között érkező uniós források felhasználásának keretét jelentő partnerségi megállapodás dokumentumait szeptember 11-én vette át Orbán Viktor miniszterelnök; az operatív programok a részleteket, a konkrét intézkedéseket vázolják fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.