Hazánkban is terjed a kiberbűnözés

Akár élénkítheti is a magyar gazdaságot a hackerek elleni, jól kidolgozott védelmi rendszerek forgalmazása.

Horváth Attila
2014. 10. 15. 3:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új, szolgáltatásalapú bűnözői iparág kezd kialakulni Magyarországon. A jelenség lényege, hogy a virtuális feketegazdaság szakértői más bűnözőknek fejlesztenek termékeket és szolgáltatásokat – állapította meg az Europol iOCTA (Interneten keresztüli szervezett bűnözés általi fenyegetettség értékelése) című, néhány nappal ezelőtt megjelenő jelentése. A nemzetközi szakértők által készített tanulmány hangsúlyozza, hogy a kiberbűnözés egyre gyakoribb; a szükséges műszaki szakértelemmel nem bírók pedig jellemzően megvásárolják az ehhez szükséges szakértelmet és eszközöket.

A Quadron Rendszer Kft. arról tájékoztatta lapunkat, hogy a kiberbűnözők legális szolgáltatásokat és eszközöket is felhasználnak illegális célokra, ilyen például a virtuális pénz. A bűnözők az úgynevezett sötét internetes hálózatokat használják különféle törvénysértő célokra, például a kábítószer, fegyverek, lopott áruk, lopott személyi és bankkártyaadatok, hamisított személyazonossági iratok és gyermekpornográfia kereskedelmére.

– A kiberbűnözés magyarországi célpontokat is kiszemel magának, bár idehaza egyelőre nem olyan magas a bűncselekmények száma, mint a fejlettebb országokban. Nálunk ráadásul született megfelelő törvény a kiberbűnözők elleni eljárásra. Más országokkal ellentétben ráadásul stratégiai, jogi és szabályozási szempontból sem állunk rosszul. Ennek ellenére sem lehetünk azonban elbizakodottak, hiszen sok a feltört weboldal, a megfertőzött felhasználó – mondta lapunknak Bencsáth Boldizsár. A Budapesti Műszaki Egyetem hálózati rendszerek és szolgáltatások tanszékének adjunktusa szerint arra a kérdésre, milyen veszélyeket rejt magában a kiberbűnözés, a legőszintébb válasz az, hogy beláthatatlanokat. Az interneten támadó behatolók tevékenysége az áldozatoknak kieső bevételeket, ellopott szellemi tulajdont, legrosszabb esetben csődöt jelentenek. A megbízóik számára mindez természetesen előnyös. A szakember szerint az utóbbi időben átalakult a kiberbűnözés jellege, és a hackerek tevékenysége is megváltozott. Szolgáltatóként lépnek fel a piacon, és az egymás információira éhes cégek igénybe is veszik a tudásukat.

A szakember egyetért az iOCTA-tanulmánnyal, azaz szerinte is valós probléma, hogy a szervezett bűnözés a számítógépes támadások végrehajtásában jól érzékelhetően egyre professzionálisabb, összehangoltabb. A támadások kapcsán a szolgáltatásként kínált eszközökről tudnak a szakemberek, arról azonban meglehetősen keveset, hogy kik a vevők, és hogyan használják ki a megszerzett lehetőséget.

Bencsáth Boldizsár elmondta: az ipari kémkedés azokon a területeken a legfelkapottabb, ahol a szellemi tulajdon a meghatározó érték. Szolgáltatások esetében főként a konkurenciát legyűrni törekvő, a versenytárs elérhetetlenné tételével jól járó cégek használhatják ki a hackerek tudását. Mint mondta, az illegális gyógyszereladás reklámozói, a hitelkártyaadatok ellopói és felhasználói lehetnek a legnagyobb számban a kiberbűnözök kliensei között. A hackerek ezerféle módszert ismernek és használnak, támadásaikat külön kategóriákba lehet sorolni. Az eszközkínálatba tartozik a szolgáltatások megbénítása, a felhasználók adatainak eltulajdonítása, behatolás más cégek hálózatába az ott őrzött információk megszerzése céljából, adatbázisok adatainak módosítása, felhasználói adatok megszerzése. Az eszközök lehetnek sávszélesség-lekötő programok, a rendszerek sérülékenységét kihasználó berendezések, kémprogramok. A kiberbűnözők sokszor a megtámadott felhasználók billentyűzetleütéseit is megfigyelik.

Ha a megrendelők virtuális fizetőeszközt használnak, például a bitcoin félig-meddig névtelen pénzügyi rendszerét, a kiberszolgáltatást nyújtó bűnözők szinte lenyomozhatatlanok maradnak. Hiszen a virtuális pénzzel éppolyan anonim módon fizethetjük ki a konkurens cég informatikai infrastruktúráját romba döntő támadót, mint ahogy pizzát vagy számítógépegeret veszünk. A „pénzmozgást” valószínűleg soha senki be nem bizonyíthatja, még az sem, akit megbíztunk. Bencsáth Boldizsár ugyanakkor úgy véli, hogy a kiberbűnözés elharapódzása növelheti a hajlandóságot a biztonsági kiadásokra, és ha egy társaság jó biztonsági termékeket árul, az biztosan haszonnal jár mindenki, végső soron a magyar gazdaság számára is.

Az alkalmazottak egyre később értesítik munkahelyüket telefonjuk, mobileszközeik ellopásáról – derült ki egy közelmúltban készített nemzetközi felmérésből. A Kaspersky Lab nevű cég kutatása – ennek részleteit a Piac és Profit mutatta be – azt állapította meg: a munkavállalók több mint harmada csak két nap után jelezte munkaadójának a lopást, az alkalmazottak kilenc százalékának pedig három–öt napra volt szüksége a bejelentés megtételéhez. Az érintettek ötven százaléka azonban még az incidens napján szólt az esetről – igaz, 2013-ban jóval nagyobb, hatvan százalék volt az azonnal reagálók tábora. A kutatás emellett arra is rávilágított, hogy a lopást regisztráló cégek aránya folyamatosan emelkedett az esztendők folyamán: ebben az évben már a vállalatok huszonöt százalékától tulajdonítottak el mobil munkaeszközt, jellemzően telefont. Lényeges mindezeken túl az is, hogy az esetek tizenkilenc százalékánál a vállalkozás a történtek miatt üzleti adatokat veszített, ötből egy társaságot tehát sérelem ért a bűncselekmény miatt. A lopások és az azok következtében előálló adatvesztések növekvő üteme láttán nem csoda, hogy a felmérés válaszadóinak több mint a fele, ötvenkét százaléka jelezte, jobban aggódik a mobil munkaeszközök biztonságáért, mint a korábbi években. Eközben negyvenhárom százalék még továbbment, helyeselve azt az állítást, hogy a mobil munkavégzés, a távmunka túl sok kockázattal jár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.