Mit tegyünk, ha decembertől jön az új tízezres?

Az MNB oldalán közölt cikkből sok, az év végén esedékes bankjegycserét érintő kérdésünkre kaphatunk választ.

Molnár Dániel
2014. 10. 31. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismert, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa június 11-én döntött a jelenleg forgalomban lévő bankjegyek megújításáról, majd szeptember 1-jén be is mutatták az új tízezrest, ami már 2-ától törvényes fizetőeszközzé vált. Az új bankjegy decembertől jelenik meg fokozatosan a forgalomban, majd jövő év végén a húszezer forintos bankjegyek cseréje is elkezdődik. Az MNB oldalán most megjelent cikk a bankjegymegújítás szükségességét, valamint annak körülményeit veszi górcső alá.

Mint olvasható, a bankjegyek cseréje mindig a készpénzforgalmi igények minden dimenzióját figyelembe vevő, komplex, sok szempontú mérlegelés eredményeként születik meg, és az nem pusztán üzleti alapú döntés. A jelenlegi bankjegykészlet megújítását egyrészt az időszerűség indokolja, ugyanis az több mint másfél évtizede van szolgálatban. Másrészt a technika rohamos fejlődésének köszönhetően egyre könnyebbé válik a pénzhamisítók dolga, mezei irodai nyomtatók és fénymásolók is egyre inkább alkalmasak hamis bankjegyek előállítására. Ugyanakkor jellemző tendencia, hogy a legmagasabb értékű címletek kerültek a hamisítás célkeresztjébe, így érthető, hogy az MNB első körben a tíz- és húszezresek megbízhatóvá tételével foglalkozik.

Az új bankjegyen szabad szemmel látható és nem látható biztonsági megoldások is helyet kaptak, azok rendszere harmonikusan illeszkedik a már ismert főbb grafikai motívumok környezetébe – írja a cikk, és úgy fogalmaz: „a bankjegy papírjában olyan – fény felé tartva, átnézetben látható – vízjel található, amelyben a portré mellett már a címletérték is megjelenik és az MNB betűk mellett a biztonsági szálon is olvasható a 10 000 értékjelzés.” Megújult a hologram is, azon az értékjelzésen túl az országcímer is helyet kapott. A hologramfólia egyes elemei – így például az esztergomi bazilika kupolája – fluoreszkálnak, ezek UV-lámpa segítségével ellenőrizhetők. Az úgynevezett „vakjel” a vakok és gyengénlátók tájékozódását segíti: ez egy jól tapintható, nagy festékréteg-vastagságú felület.

A cikk szerint az új bankjegykibocsátás ütemtervének három aspektusa van:

Az új tízezres, majd később a húszezres bevezetése kapcsán a lakosságnak semmi teendője nem lesz, feladata egyedül a kereskedelmi bankoknak, a Magyar Postának és a készpénz-logisztikai szolgáltatóknak lesz, ugyanis olyan technikai berendezéseket kell beszerezniük – vizsgáló- és feldolgozógépek –, amelyek alkalmasak az új bankjegy valódiságának felismerésére.

Az MNB az új pénz használatára való felkészülést már jóval korábban megkezdte. A tízezresre fókuszáló bankjegyismereti képzéseket tartanak, valamint nyomtatott és online – akár okostelefonról is elérhető – ismeretanyaggal segítik a bankjegy decemberi forgalomba kerülését.

A jelenleg is használt tízezresek továbbra is érvényes fizetőeszközök maradnak, amelyeket minden hitelintézet és a Magyar Posta a jövőbeni bevonástól számított három évig köteles díjmentesen és korlátozás nélkül átváltani a törvényes fizetőeszközre. Ugyanilyen kondíciókkal az MNB lakossági pénztárában az állampolgárok húsz évig cserélhetik régi bankjegyeiket új típusúra.

Ugyanakkor a régi tízezresek bevonása sem ró majd semmi pluszfeladatot a lakosságra. Ennek időpontja egyébként még nem ismert, az MNB a készpénzforgalmi tendenciák értékelését és megfelelő előkészítést követően dönt erről.

A bankjegykészlet cseréje egyszeri, körülbelül 3,5-4 milliárdos többletkiadás. Ugyanakkor a bankjegygyártási ráfordítások a megújított címletverziók kibocsátása nélkül is emelkedtek volna, hiszen 2013. második felétől a készpénzkereslet intenzíven növekedett. Viszont a cikk kitér arra, hogy a jelenlegi címletekkel összehasonlítva a továbbfejlesztett bankjegyek címletekre vetített fajlagos gyártási költsége jelentősen alacsonyabb. Ezen kiadásoknak a tárgyévi értéke pedig amúgy sem tekinthető a jegybanki működés egyik hatékonysági mutatójának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.