A világ legigényesebb piacaira kerülnek a magyar termékek

A Kőröstej-cégcsoporttal kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány csütörtökön.

MNO
2014. 11. 06. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ünnepélyes aláírást megelőzően Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára kiemelte: a Kőröstejnek köszönhetően a világ legigényesebb piacain válnak láthatóvá és elérhetővé a magyar termékek, és a cég tevékenységét – amely egyben a keleti nyitás politikájához is jól illeszkedik – messzemenően támogatja a kormány. A cégcsoportot a libanoni származású, évtizedek óta Magyarországon élő Riad Naboulsi alapította 1989-ben. Az alapító kiemelte: a stratégiai megállapodás annak bizonyítéka, hogy a magyar élelmiszeripar nagyszerű adottságokkal rendelkezik, és bár Magyarország nem sajtgyártó nagyhatalom, a Kőröstej termékei a legjobb helyeket kapják az áruházak polcain világszerte.

Riad Naboulsi felhívta a figyelmet arra, hogy a Kőröstej úgy vált nemzetközileg ismert sajtgyártóvá, hogy csak Magyarországon állítja elő termékeit, és a gyártás más, esetleg olcsóbb telephelyre való áthelyezése fel sem merült. Elmondta, hogy tavaly 25 ezer tonna sajtot gyártottak, amelynek kétharmadát exportálták. A Kőröstej öt kontinens több mint harminc országában van jelen termékeivel, sok országban az általuk gyártott Hajdú sajt az egyetlen termék, amely Magyarországot képviseli – hívta fel a figyelmet az alapító. Riad Naboulsi szerint a stratégiai megállapodás egyben azon eredményeket is elismeri, amelyeket a Kőröstej megfelelő stratégiával, magyar alapanyagokból, magyar munkaerővel és magyar fejlesztésekkel elért.

A stratégiai megállapodástól a Kőröstej még több piacot, nagyobb ismertséget vár a minőségi magyar élelmiszer számára, valamint még több innovatív, a nemzetközi piacon is versenyképes terméket, fejlődő szakemberképzést és új munkahelyeket – hangsúlyozta Riad Naboulsi.

Magyar Levente beszédében kiemelte, hogy ez az ötvenkettedik stratégiai megállapodás, amelyet a kormány köt, és a negyedik, amelyet élelmiszer-ipari céggel ír alá. Elmondta, a Kőröstej tevékenysége több szempontból példaértékű Magyarországon, és az újraiparosítási célok mellett nem lehet attól elvonatkoztatni, hogy Magyarország alapvetően agrárország. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány minden, magas hozzáadott értékű terméket előállító vállalatot támogat a mezőgazdaságban is, és minden lehetséges eszközzel segíti ezeket a cégeket, már csak azért is, mert olyan térségekben működnek, ahol magas a munkanélküliség. Magyar Levente elmondta, hogy a Kőröstej is ilyen településeken – Kacsótán, Barcson, Kőröstetétlenen, Hajdúböszörményben – gyártja termékeit. A társaság tevékenysége azért is fontos, mert mintegy ezer munkavállalót foglalkoztat, és az általa évente előállított 25 ezer tonna sajtot a világ legigényesebb piacain értékesíti – jelentette ki a politikus.

A Kőröstej-cégcsoporthoz öt vállalat – a Caravanes Kft., a Bábel Sajt Kft., a Drávatej Kft., a Kőröstej Kft. és a Wassim Sajt Kft. – tartozik; a csoport árbevétele tavaly elérte a 27 milliárd forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.