Több juthat kutatás-fejlesztésre

Az alkalmazott kutatások és az innováció nem önmagáért van, hanem a gazdaságért, a gazdasági növekedésért, hogy Magyarország polgárai jobban éljenek.

LR
2014. 11. 05. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánybiztos – utalva az Országgyűlésben hétfőn tárgyalni kezdett törvényjavaslatra – kiemelte: a létrejövő hivatal általános felelősséggel bír a kutatás-fejlesztésért és innovációért. Létrehozzák emellett a kutatás-fejlesztési és innovációs alapot, amelyből az alap- és alkalmazott kutatásokat, valamint az innovációt fogja finanszírozni a kabinet. Pálinkás József azt mondta, hogy az intézményrendszer változatlan marad, a gazdaságban, az egyetemeken, kutatóintézetekben lévő kutatási műhelyek fenntartása továbbra is az érintett fenntartók feladata lesz.

Az alkalmazott kutatások és az innováció nem önmagáért van, hanem a gazdaságért, a gazdasági növekedésért, hogy Magyarország polgárai jobban éljenek – fogalmazott a kormánybiztos, aki kiemelte: az egész rendszer átalakítása megkerülhetetlen, s az állami és kormányzati szerepvállalás e téren alapvető feladat. Pálinkás hangsúlyozta: az új hivatal katalizátora kíván lenni a folyamatnak, hogy ne pusztán ágazati érdekek mentén és folyamatos átszervezésekkel történjen a kutatás-fejlesztés kezelése. A rendelkezésre álló források nominálisan is nőnek majd, és hatékony felhasználás mellett sokkal jelentősebb összegek juthatnak a tényleges kutatás-fejlesztésre. Pálinkás József ehhez bizalmat kért a kutatás-fejlesztés szereplőitől, a vállalkozásoktól, az egyetemektől és a kutatóintézetektől egyaránt.

Kitért arra is, hogy az Országos Tudományos Kutatási Alapprogram (OTKA) forrásai az új alaphoz kerülnek, az OTKA-iroda munkatársai átkerülnek az új hivatalba. Az OTKA a kutatástámogatás területén mind szervezetileg, mind a támogatások odaítélésében, mind a pályázati eljárásokat tekintve példamutató – állapította meg. Jelezte: a források odaítélése az OTKA eddigi, megszokott metódusa alapján történik majd, és ezt a támogatási kultúrát az egész alapnál szeretnék meghonosítani. Arra biztatott minden magyar kutatót, hogy pályázzon az OTKA-felhívásokra. Megjegyezte: a jelenlegi kutatási és technológiai innovációs alap támogatási módja ugyanakkor gyakran zűrzavaros volt, a jövőben ahol jobb pályázatok vannak, oda jut majd több pénz. Azt ígérte: átláthatóbb és gyors rendszerben történik majd a források odaítélése.

Kurucz Éva kormányszóvivő elmondta: lezárult a társadalmi egyeztetés a kutatás-fejlesztés és innováció 2020-ig szóló fő irányairól, és ennek alapján készült el a kabinet szerdai ülése elé kerülő intelligens szakosodási stratégia. Ez a stratégia nélkülözhetetlen feltétele a 2014–2020 közötti időszakban a kutatásra, fejlesztésre és innovációra fordítható több mint 700 milliárdos uniós forrás lehívásának – mutatott rá a kormányszóvivő. Ez az összeg kétszerese a korábbi támogatási ciklusban rendelkezésre álló forrásoknak. Kitért arra is, hogy jelenleg az ország a GDP 1,4 százalékát fordítja tudományos kutatásokra, amely a jövő évtől fokozatosan 1,8 százalék fölé emelkedhet. Kurucz Éva úgy fogalmazott: a kormány célja, hogy Magyarország ne csak a térség termelési központja legyen, hanem kutatási és innovációs centrumává is váljon, ezzel is támogatva a hazai kkv-szektor bővülését, a foglalkoztatás növelését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.