Visszavonták a Széchenyi István Hitelszövetkezet működési engedélyét

Súlyos tőkehiány alakult ki.

MNO
2014. 11. 06. 19:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MNB az MTI-hez eljuttatott közleményében ismerteti: betétkifizetési tilalmat rendelt el, és felügyeleti biztosokat rendelt ki a hitelszövetkezethez. Egyúttal megtiltotta a hitelszövetkezetnek újabb kockázatvállalással járó ügyletek kötését, vagy hitel- és kölcsönszerződésben foglalt határidők meghosszabbítását.

A felügyeleti biztosok csütörtökön átvették a szövetkezeti hitelintézet irányítását annak igazgatóságától, és gondoskodnak a megfelelő működésről – közölte az MNB. Az SZHISZ tájékoztatása szerint pénzügyi válsághelyzetet tárt fel az integrációs törvény alapján indított szakértői vizsgálat a Széchenyi István Hitelszövetkezetnél. A súlyos tőkehiány és likviditási problémák miatt megvolt a kockázata annak, hogy az intézmény nem tud eleget tenni fizetési kötelezettségeinek.

A közlemény szerint az évek óta veszteséges hitelszövetkezetet a felügyeleti szervek korábban többször is határozatban kötelezték tőkehelyzetének rendezésére, aminek az intézmény nem tudott eleget tenni. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy a tulajdonosok nem képesek a hitelszövetkezet tőkehelyzetének és jogszabályoknak megfelelő működésének helyreállítására.

Az SZHISZ tájékoztatása szerint az eset a szövetkezeti hitelintézeti szektor többi szereplőjére nincs hatással. A Széchenyi István Hitelszövetkezet mérlegfőösszege nem éri el a teljes hitelintézeti szektor mérlegfőösszegének 0,3 ezrelékét sem, tevékenysége elsősorban Zala megye egyes részeire terjed ki.

Az eset újra felhívja a figyelmet az integráción belüli ellenőrzési-felügyeleti rendszer létrehozásának, továbbá a szövetkezeti hitelintézeti szektor átvizsgálásának szükségességére – áll a közleményben. Az átvizsgálás célja, hogy kiszűrje a korábban – megfelelő ellenőrzési rendszer híján – átláthatatlanul működő szövetkezeti szektorból a felelőtlenül gazdálkodó, a betétesek pénzét kockáztató intézményeket. A szektor megtisztulása és megújulása az előzetes terveknek megfelelően, jó ütemben halad, mára már 51 tagja van a szövetkezeti hitelintézetek garanciaközösségének.

A Miniszterelnökség Nemzeti Pénzügyi Szolgáltatásokért és Postaügyekért Felelős Államtitkársága azt közölte, hogy három héten belül indul a Széchenyi István Hitelszövetkezet ügyfeleinek kártalanítása. A kártalanítás menetéről az ügyfelek időben tájékoztatást kapnak – jelezték az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Ismertetik: a hatezer ügyfél, aki egyben a hitelszövetkezet résztulajdonosa, az Országos Betétbiztosítási Alapon keresztül juthat hozzá a 100 ezer eurót, mintegy 31 millió forintot meg nem haladó követeléséhez. Az ügyfelek között mindössze tizenegynéhány olyan magánszemély van, akik esetében a betétek nagysága meghaladja az OBA által biztosított kártalanítási összeghatárt – jegyzik meg.

Az államtitkárság tájékoztatása szerint az Országos Nyugdíjfolyósító a nyugdíjakat már nem a hitelszövetkezet számlájára fogja elutalni, hanem a Magyar Posta kézbesíti. A Miniszterelnökség ígérete szerint az adóhatóság méltányosan fog eljárni azokkal a számlatulajdonosokkal, akik a történtek miatt nem tudnak eleget tenni adófizetési kötelezettségüknek. A számlatulajdonosok készpénzben vagy egy másik bankszámlára utaltatással juthatnak jövedelmükhöz.

Az államtitkárság közleményében rámutat: a hitelszövetkezetnél történt szabálytalanságok feltárása azt bizonyítja, hogy a kormány helyesen lépett, amikor a korábban átláthatatlanul és megfelelő ellenőrzés nélkül működő szövetkezeti hitelintézeti ágazat felügyeletének megerősítése mellett döntött. Hozzáfűzik: még az év vége előtt feláll az a garanciaközösség, amelynek eredményeképpen egy minden eddiginél stabilabb és átláthatóbb hitelintézeti szövetség jön létre Magyarországon.

Ezt megelőzően az orgoványi takarékot és az Alba Takarékszövetkezet zárták ki az integrációból és engedélyüket az MNB visszavonta. Az orgoványi takarék az integráció egyik legnagyobb szereplője volt, mérlegfőösszege mintegy 81 milliárd forintot tett ki, míg az Alba mérlegfőösszege saját kimutatása szerint 2013 végén 14 milliárd forintot tett ki, ami nem érte el a teljes hitelintézeti szektor mérlegfőösszegének a 0,5 ezrelékét sem. A betéteseket az OBA kártalanította.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.