Elutasították az OTP Bank keresetét

Elutasította a Fővárosi Törvényszék pénteken elsőfokon az OTP Banknak a magyar állammal szemben a devizahitel-szerződések ügyében benyújtott keresetét.

WL
2014. 12. 05. 17:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A háromtagú bírói tanács az elsőrendű felperes OTP Bank Nyrt.-t 1 millió 270 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte. A másodrendű felperes OTP Jelzálogbank Zrt.-nek 635 ezer forint perköltséget kell megfizetnie.

A pert korábban az elsőfokú bíróság felfüggesztette, mivel az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult, az Ab azonban november 11-én kimondta, hogy nem ütközik alaptörvénybe az egyoldalú szerződésmódosítások tisztességtelenségével kapcsolatos törvény.

A bíróság az ítélet rövid szóbeli indoklásában kiemelte: a perben szükséges lehet bizonyos európai normák, különösen a 93/13-as EGK-irányelv értelmezése miatt eljárást kezdeményezni az Európai Bíróságnál. Ezt az elsőfokú bíróság is kezdeményezhetné, de célszerűbb megvárni az Alkotmánybíróság új határozatát – jelezték.

A devizahitel-szerződések ügyében indult perekben a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla egyebek között arra hivatkozva fordult az AB-hoz, hogy sérti a hatalommegosztás alkotmányos elvét az, hogy az állam egy magánjogi jogviszonyban szerepet vállal, mert ezt mint absztrakt jogalany csak meghatározott szervezetei útján tehetné meg.

A bíróság felidézte: a perben az Alkotmánybírósághoz fordult, kérve a devizahitel-szerződések egyes kérdéseiről szóló, 2014. évi XXXVIII. törvény számos rendelkezésének megsemmisítését, mert ezek sértik többek között a jogbiztonság elvét, a tisztességes eljáráshoz való jogot és a normavilágosság elvét. Az AB elutasította a beadványt.

A bíróságot köti az AB döntése, ezért a keresetet a törvény alapján bírálta el. Egyes szerződési kikötéseket azért utasított el, mert nem tartoztak a törvény hatálya alá, másokat azért, mert nem feleltek meg a törvényben leírt feltételeknek – közölte a bíróság a szóbeli indokolásban.

A devizahiteles törvény elfogadása után több tucat pénzügyi intézmény indított pert a magyar állam ellen. A bíróságnak arról kell döntenie, hogy tisztességesek-e a pénzügyi intézmények egyoldalú szerződésmódosítást – elsősorban a kamatok, a költségek vagy a díjak fölemelését – lehetővé tévő rendelkezései az általános szerződési feltételekben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.