Friss pénz kell a gazdaság ösztönzésére

Varga Mihály szerint fontos, hogy ne átcsoportosításokból tevődjön össze az EB gazdaságösztönző programja.

RZ
2014. 12. 09. 16:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető emellett azt is lényegesnek nevezte, hogy megmaradjon a tagállamok kormányának kompetenciája, mert így lehet a leghatékonyabban szétosztani a pénzt.

Jean-Claude Juncker, az EB elnöke november végén ismertette a befektetésösztönző csomagról szóló tervét, amely szerint a 21 milliárd eurós Európai Stratégiai Befektetési Alap célzott felhasználásával 315 milliárd eurónyi magánbefektetés valósulhatna meg a következő három évben az Európai Unióban, amelyek révén új munkahelyek jönnének létre, és gyorsulna a gazdasági növekedés.

A tagállamok benyújtották az Európai Bizottságnak azokat a projekteket, amelyeket a beruházási csomag részeként szeretnének megvalósítani. Magyarország ötven projektet nyújtott be, elsősorban a közlekedés és az energetika területén – mondta el Varga Mihály.

A miniszter felhívta rá a figyelmet, hogy Európa nem versenyképes: drága az energia és a munkaerő, a beruházások 2007-hez képest 15 százalékkal estek vissza. Hozzátette: Igaz, hogy vannak különbségek Európán belül – Közép-Európa például nagyobb növekedést tud fölmutatni –, de orvosolni kell ezt a helyzetet. Fontos, hogy Európa visszanyerje a versenyképességét, a magyar kormány ezért támogatja ezt a csomagot – közölte.

Varga Mihály elmondta, hogy a keddi pénzügyminiszteri tanácskozáson főleg arról folyt a vita, hogy lesz-e elegendő magánforrás, banki hitel a Juncker-csomaghoz. A hitelek elengedhetetlenek a beruházásokhoz, ezért olyan beruházásokat kell kiválasztaniuk az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EIB) szakértőinek a tagállamok által benyújtott projektekből, amelyek magánberuházásként is megállnának a lábukon, vagyis megtérülnek – mondta a tárcavezető.

A politikus hangsúlyozta, lényeges az is, hogy milyen döntési mechanizmus alapján osztják szét a rendelkezésre álló forrásokat; a gazdasági, és ne a politikai szempontok legyenek elsődlegesek. A Juncker-csomag szerepel az EU-tagállamok állam- és kormányfőinek december 18–19-ai brüsszeli csúcstalálkozójának napirendjén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.