Nagy összegek a határon túli idegenforgalom fejlesztésére

Az uniós forrásból egyebek között idegenforgalmi attrakciók, valamint szállás- és vendéglátóhelyek épülnének.

MA
2014. 12. 15. 22:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy az európai uniós forrásból egyebek között idegenforgalmi attrakciókat hozhatnak létre, szállás- és vendéglátóhelyek épülhetnek, vállalkozások jöhetnek létre és már meglévők erősödhetnek meg, valamint közös turisztikai rendezvények szerveződhetnek. Hozzátette: a megvalósítást, továbbá a határokon átnyúló turizmus közös marketingjének és egységes szolgáltatásának kialakítását segíti a Kárpátok egyezmény is, amelyet 2003-ban írtak alá a Kárpátok eurórégióhoz tartozó közép- és kelet-európai országok.

Ruszinkó Ádám arról is beszélt, hogy a magyar idegenforgalomban idén tovább nőtt a kelet-európai országokból érkező turisták száma. A toplistán Németország, Ausztria, Oroszország és Nagy-Britannia mögé felzárkózott Lengyelország és Csehország, s egyre több vendég érkezik Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából. Kitért arra is, hogy az idei év első tíz hónapjában tíz százalékkal nőtt a külföldi vendégeknek köszönhetően a hazai szállodák díjbevétele. Megjegyezte, hogy a belföldi vendégforgalom 12, míg a díjbevétel 24 százalékkal emelkedett.

Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. marketingigazgatója arról tájékoztatott, hogy az Észak-alföldi régióban a vendégéjszakák száma 8,3 százalékkal nőtt, a szálláshelyeken 1,6 millió külföldi turista fordult meg. A belföldi vendégforgalom 9,3 százalékkal emelkedett, és ebben nincsenek benne a falusi turizmus adatai.

A régió forgalmából Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 17 százalékkal részesedett október végéig. A városok között Hajdúszoboszló vezet Debrecen előtt, utána Nyíregyháza következik, amely Sóstógyógyfürdő nemzeti gyógyhellyé nyilvánítása óta feltörekvő idegenforgalmi helynek számít.

Seszták Oszkár, a szabolcsi önkormányzati közgyűlés fidesz–KDNP-s elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a térségi helyhatóság a romániai Szatmár Megyei Tanáccsal és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségével 400 ezer eurós, vagyis mintegy 120 millió forint összegű pályázati támogatást nyert a határon átnyúló együttműködési program keretében a turizmus fejlesztésére.

A Turisztikai örökség Kis-Európában elnevezésű projekt a magyar–román–ukrán határ mentén az épített és a szellemi örökség értékeit fogja össze 2015 végéig, teszi versenyképessé és ismerteti majd meg a turistákkal. Erősítik a szolgáltatók együttműködését is: örökségturisztikai klasztert hoznak létre számukra. A térség turisztikai termékeit és szolgáltatásait komplex módon, egységben kínálhatják majd, s tehetik vonzóvá a határ menti településeket mindhárom érintett országban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.