Adócsalásra buzdíthat a kiskapu

Milliárdokat lehet legalizálni Magyarországon az állami pénzmosodában.

Wiedemann Tamás
2015. 11. 03. 6:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mind többen moshatják nem adójogtiszta státusú jövedelmüket a stabilitási megtakarítási számlának nevezett és immár állandósított adóamnesztia segítségével Magyarországon. Karagich István, a BloChamps Pénzügyi Tanácsadó Kft. ügyvezetője lapunknak elmondta: bár egyre népszerűbb a számla, az elmúlt időszakhoz képest kisebb összegű befizetések várhatók, vagyis többen, de kevesebbet fizetnek majd be a kontókra. A stabilitás megtakarítási számla (SMSZ) lényege, hogy ha egy magánszemély legalább ötmillió forintot elhelyez ezen a speciális kontón, akkor húsz, de egy év után már csak tíz százalék adó megfizetése mellett legalizálhatja korábban be nem vallott jövedelmét. Ez a szabály július óta érvényes, korábban legalább négy évig kellett a számlán tartani a pénzt ahhoz, hogy hasonlóan kedvező adókulcs mellett lehessen teljesen legalizálni a pénzt.

– A nyári jogszabály-módosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy jóval alacsonyabb adókulccsal veheti ki a pénzét az az ügyfél, aki a jövedelmét éveken át eltitkolta vagy frissen megkereste, ám nem adózott utána, mint az, aki a legális megtakarítási formák egyikében tartotta – mondta Karagich István. A privátbanki szakértő szerint ebben a formában az SMSZ-program már alig mutatja az adóamnesztiák jellegzetességeit. Az elmúlt két év alapján ugyanis úgy tűnik, hogy a kormány hosszú távon számít az SMSZ-re, vagyis ezzel a konstrukció a magyar adórendszer része lesz, szemben az adóamnesztiák ideiglenes és határidőkhöz kötött rendszerével. – Ezt morálisan nehezen magyarázható, ráadásul halálos elegyű kombinációnak érzem, mivel olyan kiskaput nyit az állam, amely a rendkívül magas áfa jellemezte adókörnyezetben a kiterjedt szürkegazdaság számára kiszámítható menekülőutat kínál – mondta Karagich István.

A szakértő szerint a stabilitás megtakarítási számla azt sugallhatja a magánszemélyeknek, hogy érdemes néhány évig adót csalva bevételeiket összegyűjteni, majd a szürkén szerzett jövedelmet elhelyezni a speciális számlán, és gyorsan tisztára mosni. – A 27 százalékos áfa és az élőmunkát terhelő 50 százalékos magyar adóék mellett elképzelhető, hogy sokan inkább zsebbe kérik a munkáért járó összeget, majd a megtakarítási számlán egy év után legalizálják – mondta Karagich. Az SMSZ nyolc magyarországi pénzintézetnél – OTP, FHB, UniCredit, Raiffeisen, MKB, Erste, Gránit és K&H Bank – vehető igénybe, a bankoknak van ugyan adatszolgáltatási kötelezettségük, ám ez a számlatulajdonos azonosítása nélkül történik.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint az idei harmadik negyedévben 169 ilyen számlát nyitottak, amelyre 11,2 milliárd forintot fizettek be a bűnbánó adócsalók. Ezzel idáig összesen 984 SMSZ-t nyitottak, amelyeken 61,9 milliárd forintnyi, korábban be nem vallott jövedelem landolt. Ahogy lapunk korábban beszámolt róla, az első negyedévben 107, míg a másodikban 98 számlanyitás történt, amelyekre 7,3, illetve 5,6 milliárd forintot utaltak haza feltehetőleg olyan országokból, amelyek adóparadicsomként vannak nyilvántartva. Karagich szerint bár az utolsó negyedévben – a nyári jogszabály-módosítás hatására – megugrott a számlanyitások száma, az smsz jövője attól függ, hogy a belföldi szereplők elkezdenek-e élni a konstrukció adóelőnyével.

A statisztikákból az látszik, hogy egyre csökken vagy stagnál a számlákon elhelyezett összeg átlaga. A privátbanki szakértő szerint aki már haza akarta hozni külföldről a pénzét, azok többsége már megtette, és általában nagyobb összeggel nyitott számlát, míg a belföldi szereplőket kisebb befizetések jellemzik. – Arra számítok, hogy a trend folytatódik, vagyis a belföldi szereplők körében egyre népszerűbb lesz az SMSZ – mondta Karagich István. A NAV adatai szerint az első negyedévben 65, a másodikban 60, míg a harmadik negyedévben 54 millió forint volt a számlákra átlagosan befizetett összeg. Karagich szerint semmi garancia nincs arra a jogszabályváltozáskor elhangzott kormányzati indoklásra, hogy a tisztára mosott pénzek a nemzetgazdaságban maradnak, a jövedelmek nagy része, adóigazolással, ismét külföldre távozhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.