Véget ért a globalizáció?

Egy tanulmány szerint már elkezdődtek azok a folyamatok, amelyekből egy egészen más világ rajzolódik ki.

Majláth Ronald
2015. 11. 01. 9:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedek óta tart az a folyamat, amelyet globalizáció néven ismerünk: a gazdaságok, a piacok és a kultúrák egyre erősebb kölcsönös függősége és integrációja napjainkra az életünk minden területét meghatározza. Azonban kérdéses, hogy mindez meddig fog még tartani, a Credit Suisse Research Institute (CSRI) ezért arra vállalkozott, hogy megjósolja, mi lesz a globalizáció jövője.

A tanulmány szerint jelenleg a globalizáció második hullámát éljük: az első nagyjából 1870-től 1913-ig tartott, a második pedig 1990-ben vette kezdetét. Ekkor omlott össze a kommunizmus, ekkor liberalizálták a kereskedelmet, és ekkortól erősödött meg a kínai gazdaság is, ami felgyorsította a globalizációt.

Napjainkban a globalizációs folyamatok már korántsem annyira egyértelműek, mint korábban: a pénzügyi világválság lelassította a gazdasági növekedést, nőtt az eladósodottság, az euróövezet pedig – úgy tűnik – állandó válságban van. Mindezek fényében a kutatóintézet három lehetséges jövőképet készített, és azt is meghatározta, hogy melyiknek a legnagyobb a valószínűsége.

A legvalószínűtlenebb forgatókönyv szerint a világgazdaságban eddig tapasztalt tendenciák megfordulnak, és a globalizációt legyőzi a nacionalizmus. Erre már korábban is volt példa: az első világháború véget vetett a negyvennégy évig tartó globalizációs időszaknak, innentől az államok védővámokkal korlátozták a külkereskedelmüket.

Megtörténhet ez újra? A CSRI ehhez kockázati elemzést készített, melyből kiderül, hogy a lassuló gazdasági növekedés, az államadósságok halmozódása, a jövedelmi egyenlőtlenség nagyon fontos kockázati elem. Hasonlóan a protekcionista kereskedelmi politika, a növekvő katonai kiadások, valamint a demokratikus kormányzástól való elfordulás is a globalizáció ellenében hat. Ennek már most láthatók a jelei: a nem vámjellegű korlátozások száma 2005 óta folyamatosan nő, a jövedelmi egyenlőtlenség és az államadósságok növekedése pedig mind a fejlett, mind a fejlődő országokban megfigyelhető.

Ennél valószínűbb az az alternatíva, hogy a globalizáció a kilencvenes években tapasztalt módon erősödik olyan formában, hogy az Egyesült Államok marad a világ egyetlen pénzügyi és katonai nagyhatalma.

A kutatók szerint az amerikai részvénypiac jóval nagyobb hatással van a nemzetközi piacokra, mint amennyire a külföldi tőzsdék a harminc legfontosabb amerikai vállalat tőzsdei állapotát mutató Dow Jones ipari átlagra, illetve az S&P 500 Indexre. Az amerikai dollár továbbra is a világ legfontosabb tartalékvalutája, hiszen a tartalékok 62 százaléka továbbra is amerikai devizában van. Sőt, az amerikai katonai kiadások magasabbak, mint a sorban következő kilenc országé együttvéve.

Ha ez a forgatókönyv a jövőben is fennmarad, akkor a kutatók szerint arra számíthatunk, hogy a nemzetközi kereskedelem szerepe tovább növekszik, még erősebbek lesznek a döntően nyugati multinacionális cégek, a demokráciák száma nőni fog, és a bevándorlási szabályok is nyitottabbak lesznek.

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a globalizáció a jövőben nem fog viszonylag ellenőrizetlenül terjeszkedni, de az összeomlás ideje sem jött el. A világ ugyanis egyre inkább többpólusúvá válik, és a régiók megerősödnek. Ma az olyan regionális kereskedelmi megállapodások idejét éljük, mint a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) és a Transzatlanti Kereskedelmi és Beruházási Partnerség (TTIP), miközben a globális kereskedelmi tárgyalások nagyrészt megrekedtek.

Emellett a Kína által alapított Ázsiai Infrastrukturális Befektetési Bank már kihívást jelent a Világbank hegemóniájára, az Európai Központi Bank stabilizációs intézkedései pedig azt mutatják, hogy a globális gazdasági és pénzügyi hatalom egyre inkább szétterjed.

Mindennek alapján a CSRI kutatói úgy látják, hogy az átrendeződés már el is kezdődött, így a jövőben a világnak már három fő központja lesz: Ázsia, Európa, valamint az Egyesült Államok. Továbbá azt valószínűsítik, hogy több regionális intézmény lesz a jövőben, a régiókon túlterjedő migráció pedig egyre inkább csak a régiókon belül lesz jellemző.

Az előrejelzés szerint a többpólusú világban a vállalatok már sokkal inkább a saját régiójukra fognak összpontosítani, nem az egész világra. És miközben a világ országai nem fogják egymás előtt teljesen bezárni az ajtót, egyre inkább azon lesznek, hogy csupán a közeli szomszédaiknak adjanak bebocsátást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.