Csalódott és háborgó Buda-Cash-károsultak

Hiába zárult le a vagyonvizsgálat, a károsultaknak nincs sok okuk az örömre.

Hajdú Péter
2016. 01. 02. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony tájékán megtörtént az, amire a második legnagyobb kárt okozó brókerbotrány károsultjai több mint kilenc hónapig vártak: a felszámoló lezárta a Buda-Cash vagyonvizsgálatát. Mégsem felhőtlen az öröm a károsultak körében. Amíg néhány hete még azon háborogtak, hogy a felszámoló a regényét reklámozta  ahelyett, hogy a Buda-Cash ügyeit intézte volna, a napokban arról váltottak szót közösségi csoportjukban, hogy a felszámolás során egyes értékpapírokból jóval kevesebbet – a Magyar Telekom-részvényeknél például a kiadási arány csak 1,43 százalék – találtak, mint amennyire számítottak, s így kevesebbet is kapnak vissza. (A jogszabály értelmében ugyanis ha egy értékpapírból hiány mutatkozik, akkor a megtalált mennyiséget kell arányosan szétosztani a károsultak között.) Van olyan egykori ügyfél, aki szerint azzal a mennyiséggel, amennyit például a Magyar Telekom-, a Mol- és az OTP-papírok közül találtak a felszámolók, lehetetlen lett volna működtetni a céget. Mások szerint a bedőlés előtti héten ezen értékpapíroknak az értékesítéséből fedezték a más (talán állami) számlákon – a svájcifrank-árfolyam euróhoz kötésének megszüntetése miatt – keletkezett hiányt.

De akad olyan felháborodott károsult is, aki azzal magyarázza a hiányzó értékpapírok magas számát, illetve azt feltételezi, hogy a felszámolás ideje alatt egyes, „fontosabb” befektetői körök titokban mégiscsak megkapták a pénzüket, ezért szorulnak háttérbe a kisemberek.

Többen arra hívják föl a figyelmet: hacsak el nem tüntették, minden pénzügyi műveletnek nyoma kell hogy legyen, s így nagyon egyszerűen ellenőrizhető, pontosan mi is történt a befizetett összegekkel, illetve az értékpapírokkal, hova kerültek azok, azaz kinél kellene keresni az eltűnt vagyont. Éppen ezért egyesek gyanúsnak találják, hogy a felszámoló nem engedi megalakulni a hitelezői választmányt, amely betekinthetne az egykori brókercégnél zajlott folyamatokba. Egészen más gondjuk van azoknak, akiknek készpénzük, részvényük ragadt be – a Buda-Cash közvetítésével – a dán Saxo banknál. Ezekhez sem ők, sem a felszámoló nem juthat hozzá, mert – a hozzászóló szerint – azokat jogtalanul visszatartja a Saxo bank. Egyes vélemények szerint erre azért kerülhet sor, mert a Buda-Cashnek egyéb tartozásai is voltak a külföldi pénzintézet felé, amelyeket nem tudott kifizetni, s ennek fejében tartják vissza a pénzt, illetve az értékpapírokat.

Bárhogy is vélekednek a kárt szenvedettek, az mindenesetre eredmény, hogy – ha lassan is, de – végül elkészült a vagyonfelmérés. Ez egyben azt is jelenti, hogy megindulhat a fellelt vagyon kiadása, illetve a hiányzó értékpapírok fejében elkezdheti a kártalanítást a Befektetővédelmi Alap. Kérdés, ez mennyire elégíti ki a kárt szenvedetteket, s hogy ők terveznek-e egyéb jogi lépéseket, ahogy azt néhányan fölvetették az érdekvédelmi csoportban. Annál is inkább aktuális lehet az ügy jogi útra terelése, mert már a Quaestor-kártalanításról szóló törvény újrafogalmazásakor is hoppon maradtak a Buda-Cash ügyfelei.

Pedig sokan abban reménykedtek, hogy az Alkotmánybíróság által a törvényhozásnak visszadobott jogszabály újraalkotásakor rájuk is kiterjesztik a jogszabály hatáskörét. (A testület december elején született döntésében többek között arról határozott, hogy túlságosan szűken határozták meg a törvényben a kártalanítandók körét, ezért a jogszabály ezen szakasza alkotmányellenes.) Az ismételten a parlament elé terjesztett jogszabálytervezetből  azonban megint csak kimaradtak az egykori Buda-Cash-ügyfelek. Akkor a brókerbotrány károsultjainak képviselői úgy nyilatkoztak, nem adják fel: azon gondolkodnak, hogy ismét alkotmányossági panaszt tesznek az ügyben.

Biztató lehet számukra, hogy nincsenek egyedül a problémájukkal, hiszen a Quaestor-károsultak egy része is kikerült az új törvény hatálya alól, ezért ők is ellenlépésekre készülnek. A lapunknak korábban nyilatkozó Kálmán-Pikó István arról beszélt, hogy a Quaestor Értékpapír Zrt. ügyfelei kiestek a kártalanításra jogosultak köréből, ráadásul a korábbi tízszázalékos önrész helyett 11 százalékkal kell számolniuk. Mindezek alapján azt fontolgatják, hogy akár az elégtelen felügyeletért felelős szervet – az egykori Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jogutódját, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti részlegét –, illetve végső soron az államot is perbe foghatják törvényi kötelezettségük elmulasztása miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.