Így soha nem érjük utol Ausztriát

Megbukott az alacsony bérek politikája: a fizetések emelése nélkül nem nő a kereslet.

Wiedemann Tamás
2016. 05. 31. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre többen vándorolnak ki Magyarországról az alacsony bérek miatt, pedig már most is komoly munkaerőhiány tapasztalható egyes gazdasági ágazatokban. Az utóbbi években köztudomásúvá vált, hogy a magyar bérek rendkívül alacsonyak. – A tízmillió magyarból körülbelül négymilliónak a jövedelme a létminimum alatt van, másik négy pedig nem keres annyit, amiből megtakarításai keletkeznének. A magyar kis- és középvállalkozók nem tapasztalnak elég keresletet a termékeik és szolgáltatásaik iránt, ami jelentősen visszaveti a foglalkoztatást is – mondta lapunknak Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense. A szakember szerint a magyar gazdaság így nem fenntartható.

Tegnap egész napos konferenciát szervezett a Nyugat-magyarországi Egyetem és a Friedrich Ebert Alapítvány, ahol arra keresték a választ a szakemberek, hogy miért ilyen alacsonyak a kelet-európai bérek, és mennyire volt sikeres a volt szocialista országok felzárkózása a nyugati tagállamokhoz. Annak ellenére, hogy komoly viták vannak a közgazdászok között a tekintetben, hogy mennyire torzítanak az egyes statisztikák, egyetértettek abban, hogy egy-két kelet-európai országot (például Észtország és Szlovénia) kivéve lényegében nem volt sikeres a nyugati bérekhez való felzárkózás.

Pogátsa Zoltán szerint a béreket leegyszerűsítve két tényező határozza meg: az adott gazdaság termelékenysége, illetve az, hogy a megtermelt többletből mennyi jut bérre. Magyarországon a bérek a termelékenység mögött kullognak, vagyis nemcsak Nyugat-Európához képest vagyunk lemaradva, de a hazai gazdaság teljesítőképessége alapján is magasabb béreket kellene Magyarországon kifizetni a munkavállalóknak. (Korábban a Magyarországon tevékenykedő német cégek háza táján lehetett azt hallani, hogy 15-20 százalékos béremelést simán megadnának dolgozóiknak, ha mások is ezt tennék.)

Pogátsa Zoltán szerint a kelet-európai munkavállalók sokkal kisebb részt hasítanak ki az általuk megtermelt bruttó hazai termékből (GDP), mint a nyugatiak. A szakember szerint Nyugat-Európa már évek óta arra törekszik, hogy az alacsony hozzáadott értékkel bíró munkákat kiszervezze a keleti régióba, és ehelyett minél magasabb hozzáadott értékű munkatevékenységeket működtessen otthon, amelyből persze magasabb béreket lehet kitermelni. A kelet-közép-európai régió pont ennek az ellenkezőjét teszi. Az idetelepült gépjármű-összeszerelő üzemek jól példázzák, hogy alacsony hozzáadott értékű termelés folyik hazánkban, amely alacsony béreket képes csak kitermelni, miközben a fejlesztés, a marketing a kereskedelem Németországban marad. A rendszerváltás óta meghonosodott gazdaságpolitika szerint a külföldi működő tőke azért jön Európa keleti felébe, mert alacsonyak a bérek.

Pogátsa Zoltán szerint ez nem igaz, hiszen ezt a logikát követve Bulgáriába kellene a legtöbb működő tőkének beáramlani, Svédországból pedig menekülni kellene a befektetőknek, ehelyett fordított a helyzet, a skandináv országokba áramlik a legtöbb külföldi működő tőke. – Ebben az esetben is a termelékenység a kulcs, mivel egy befektető tőkéje jobban megtérül egy nagyobb hozzáadott értékű termelés során, még úgy is, hogy magasabb béreket fizetnek – mondta.

Pogátsa Zoltán szerint hazánkban béremelésre van szükség, ami aztán kikényszeríti a gazdasági paradigmaváltást, vagyis azt, hogy magasabb értékű termelés valósuljon meg. Ebben komoly szerepe van az oktatásnak, amelyre feleannyit költünk, mint kellene, és a felnőttkori képzésnek, amely lényegében nincs, csak az ebből a szempontból értelmetlen közmunkaprogram. Mivel nem erősek a hazai szakszervezetek, a kormányzatnak kellene a gazdaságban egy komoly bérfelzárkóztatási programot kierőszakolni. Beszédes statisztika, hogy a visegrádi országokban mindenhol alacsonyabb a minimálbér, mint a létminimum, vagyis a legszükségesebb javak megvásárlásához szükséges összeg.

A Liga Szakszervezetek mindeközben többéves bérfelzárkóztatási programot dolgoz ki. Doszpolyné Mészáros Melinda, a Liga új elnöke tegnap elmondta: azt szeretnék, ha a minimálbér a nyolcórás teljes foglalkoztatás esetén elérné a létminimum szintjét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.