Megijedt a Magyar Posta vezérigazgatója?

Az állami tulajdonú társaság pénzszállító cégének furcsa privatizálása újabb mérföldkőhöz érkezett.

Wiedemann Tamás
2016. 05. 20. 12:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa interjúban magyarázkodott Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója, miután egyre kínosabb a postai pénzszállító privatizációjának története. Szerdán a Spéder Zoltán Fidesz-közeli nagyvállalkozó tulajdonában lévő Napi.hu portálon jelent meg egy interjú a posta vezérével. Szarka Zsolt szerint jó ötlet volt a Magyar Posta tulajdonában lévő MPT Security Zrt. (korábbi nevén JNT Security) privatizálása, amely lényegében a posta házi pénzszállítója volt. Ez a cég dolgozza fel és szállítja a teljes postahivatali készpénzforgalmat, azaz ő fuvarozza el a postai csekken befizetett összegeket a postákról és a kifizetésre szánt egyebek mellett a nyugdíjakat a hivatalokba. Ahogy lapunk beszámolt róla, a 75 százalékban állami tulajdonú posta saját leánycége felét adta el a Spéder Zoltánhoz köthető érdekcsoportoknak. A vételárat azután is titkolják, hogy a Tóth Bertalan képviselő (MSZP) által indított perben annak kiadására kötelezte a Magyar Posta Vagyonkezelő Zrt.-t a Fővárosi Törvényszék – ezt természetesen megfellebbezték.

Eleve nehéz megállapítani, hogy mennyit ér a cég, hiszen a posta mint a korábbi tulajdonos-megrendelő döntötte el, hogy mekkora eredményt hagy pénzszállító leányvállalatánál. Ugyanakkor teljesen érthetetlen, hogy miért értékesítette a céget, ha az elmúlt évek hivatalos beszámolói alapján bevételeinek több mint 80 százaléka származott a postától. Szarka Zsolt ezekre a kérdésekre nem adott érdemi választ, miközben olyan információkat osztott meg, amelyek nem olvashatók ki a nyilvánosan hozzáférhető hivatalos dokumentumokból. A vezérigazgató például azt állította, hogy idén a 350 millió forintot is elérheti az adózott eredmény, holott a cég üzleti tervét csupán 81 millió forintos adózás előtti eredménnyel fogadták el az új tulajdonosok. Pedig a vállalat az eddigi 1100 szállítási ponton (Magyar Posta, Szerencsejáték Zrt., Budapesti Közlekedési Központ) túl további 1700 (valószínűleg az FHB Bank és a takarékszövetkezetek) ponttal bővíti szállítási kapacitását. Nagy kérdés, hogy mennyiért szállít, hiszen gazdaságilag csak akkor érte volna meg egy tavaly még veszteséges cég 40 százalékát megvásárolnia a Takarékbanknak (Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.) és 10 százalékát az FHB Invest Kft.-nek, ha a takarékszövetkezetek spórolni tudnak a pénzszállítási költségeken.

Furcsa, hogy a posta tulajdonképpen úgy privatizálta azt a cégét, amelynek 80 százalékban saját maga gondoskodik a bevételeiről, hogy lemondott irányító befolyásáról. Szarka Zsolt szerint ez nem igaz, a nyilvánosan elérhető közgyűlési határozatok azonban ezt cáfolják: a postának ugyanis nincsen 50 százalék plusz egy szavazat többsége a cég közgyűlésein. Sőt, az alapító okiratok szerint a kisebbségi tulajdonos Takarékbank jelölheti a vezérigazgató személyét. Ráadásul különös közjáték zajlott le a cég februári közgyűlésén, amikor a Spéder Zoltánhoz köthető FHB Invest a 10 százalékos tulajdoni hányadából 0,07 százalékot adott el Spéder bizalmasának, Mártonné Uhrin Enikőnek, aki az SD-PRO Invest Zrt.-n keresztül lett társtulajdonos a pénzszállító cégben. Érdekes, hogy a posta nem élt elővásárlási jogával, pedig ezzel visszaszerezhette volna a cégben a többségét. (A tulajdonosok csak egymás írásos hozzájárulásával értékesíthetik a cégben fennálló részvényeiket.) Erre Szarka Zsolt az interjúban úgy reagált, hogy „mind a 2015-ös részleges értékesítésekor, mind jelenleg úgy néz ki, hogy a Magyar Posta-csoport 50 százalékot, a Takarékbank Zrt. és a takarékszövetkezeti csoport 40 százalékot, míg az FHB-csoport 10 százalékot tulajdonol”. Ebből arra is lehet következtetni, hogy az FHB visszavásárolhatta február óta a 0,07 százalékos tulajdonrészt, továbbá a posta ismét, immár második alkalommal ugrott el a lehetőség elől, hogy a cég részvényeinek többségét visszaszerezze. Teljesen érthetetlen, miért adták el a cég hét ezrelékét, majd miért és mennyiért vásárolhatták vissza azt a sajtóban megjelenő hírek hatására, bár ez utóbbi tranzakció vélhetően az elmúlt harminc napban történt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.