Mindenképp ellenőrzik a könyvelőket

Hamarosan szigorú állami kontroll alá kerülhetnek a hazai adótanácsadók és könyvvizsgálók.

Horváth Attila
2016. 05. 31. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes állami felügyelet alá vonja a könyvelőket, adózási szakmákat és a könyvvizsgálókat 2017-től a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Legalábbis a megbeszélések jelenlegi állása szerint a kontroll erősödésére lehet számítani – közölte lapunkkal a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnöke. Zara László arról tájékoztatott, hogy a múlt hét végén a szakmai szervezetek és a tárca képviselő ismét egyeztettek a Pénzügyi Ágazati Közfelügyeletről (PÁK). Megtudtuk, ez tavaly nyár óta az ötödik megbeszélés volt, de úgy látszik, a szakma szempontjából ismét sikertelenül zárult. Zara László közölte, a megbeszélések szeptember–októberben folytatódhatnak, ám ekkorra a kormány által még tárgyalt törvénytervezetet is elkészíti az NGM, így a jelek szerint tiltakozásuk hiábavaló volt. Az elmúlt hónapokban a szakma álláspontja egységes volt abban a tekintetben, hogy káros lesz, ha az új hatóság ellenőrzi a könyvelőket, adótanácsadókat és könyvvizsgálókat, ráadásul úgy, hogy érdemi egyeztetést nem is folytatott velük a szabályok módosításáról.

A szakmai szervezetek írásban is kifejtették álláspontjukat, amit elküldtek az NGM-hez, személyesen Tállai András miniszterhelyettesnek címezve. Szerintük jelenleg is létezik a tárcán belül hatósági jogkörrel a Közfelügyeleti Főosztály, így a PÁK felállítására nincs szükség. Kifejtették: a feladatok egy részének a szakmai szervezetekhez történő delegálásával és az adóhivatali, valamint informatikai ellenőrzésekkel megvalósítható a szakma minőségi követelményeinek biztosítása.

Zara László visszautasította az NGM vádját, amelyben azt állítják, a számvitellel, adótanácsadással foglalkozó szakemberek a kétes ügyletek aktív és tudatos részesei. Az elnök a hatóságtól az adóbevételek növekedését sem várja, ugyanis nem legálisan praktizálókat nem lehet tetten érni a szervezettel.

Hozzátette, az is kérdéses, hogy mekkora létszámra lesz szükség az összes feladat ellátásához. 40 ezer mérlegképes könyvelő, 15 ezer adótanácsadó és szakértő, négyezer könyvvizsgáló dolgozik jelenleg. A várhatóan jelentős létszámmal működő hatóság azonban bizonyosan ellentmondásban van a kormány bürokráciacsökkentési törekvéseivel, ráadásul az intézmény költségeit végső soron a vállalkozások fogják viselni. Zara László azt is kifejtette, hogy az egyesület úgy látja, a tervezett központi árszabályozás mindenképpen felfelé fogja hajtani a szolgáltatások árait. Ugyanakkor a központilag rögzített hatósági árakat nem tartják jó ötletnek, a megoldást irányárak meghatározása és közzététele jelentené.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.