Nem tudni, miért hagyja a kabinet az áfacsalást

Hiába önti a kormány a pénzt a tejágazaba, ha közben nem oldja meg a gazdák legégetőbb problémáit.

Tóth László Levente
2016. 05. 25. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány a magyar tejtermelők mellett áll, és minden eszközt bevet az érdekükben – hangoztatja a kormányzati propaganda a gazdák minden megmozdulásakor (a legutóbbi tehenes tüntetés hétfőn zajlott), de szakértők szerint ez egyre kevésbé lehet igaz. Azt elismerik, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) tejügyben már a határait feszegeti, hiszen eddig is milliárdokat csoportosított át a gazdák megsegítésére. A hazai tejtermelő gazdaságok idén tavasszal – uniós és nemzeti forrásból – mintegy 17 milliárd forint többlettámogatást kapnak a már meglévő jogcímeken felül. Egy március elsejei, a tejágazat átfogó intézkedési tervéről szóló határozat alapján pedig 11,44 milliárd forintot fizetnek ki nekik, ez főként a már létező támogatási jogcímek előre hozott kifizetéséből valósulhat meg.

Mindent egybevetve a tavalyi 49 milliárd után az idén minden korábbinál nagyobb – uniós összevetésben is magas –, mintegy 63,5 milliárd forint támogatási keret áll a magyar tejágazat rendelkezésére. Jó tudni, hogy a termeléshez kötött támogatások nyújtása tagállami döntésen alapul. Az Orbán-kormány határozott tehát úgy, hogy kiemelten kezeli az ágazatot, és az említett támogatásokat a lehető legmagasabb szintre emeli. Így a magyar tehenekre jutó közvetlen támogatási összeg a második legmagasabb az Európai Unióban. Ráadásul a kormány nemrég úgy döntött, hogy a közétkeztetésben felhasznált tejmennyiség egy része legyen friss termék, szemben a most legnagyobbrészt adott ultrapasztőrözött (uht-) tejjel. Ehhez képest viszont teljes mértékben érthetetlen az a legújabb lépés, hogy a következő tanévben harmadolják az iskolatejprogram támogatását – mint azt tegnapi lapszámunkban megírtuk. Ugyanilyen felemás intézkedés az is, hogy a friss tej 5 százalékos áfakörbe kerül 2017. január 1-jétől, miközben a legtöbb áfacsalást gyaníthatóan az uht-tejjel követik el.

De miért is nem kívánja csökkenteni a kormány az uht-tej forgalmi adóját is? Ezzel kapcsolatos kérdésünkre érdekes magyarázattal szolgált az FM parlamenti államtitkára. Nagy István az idei, XXIII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdanapok kiállításon emlékeztetett arra, hogy a sertéshúsnál is a fokozatosság elvét követve vezették be az áfacsökkentést, amely először csak a hasított félsertésre vonatkozott, végül a teljes termékkörre kiterjesztették. A miniszterhelyettes kifejtette: az üzletekben megvásárolható nyers, friss tej szinte kizárólag hazai termelőktől származik, a hazai termelőknek tehát úgy tudnak segíteni, ha ennek az áfáját csökkentik, így versenyképessé téve a nyers tejet a több mint 60 százalékban importként az országba kerülő uht-tejjel. – Nem az a célunk, hogy az import még olcsóbb legyen, és a friss tej helyett uht-t fogyasszanak a vásárlók. Arra törekszünk, hogy a nyers és az ultrapasztőrözött tej ára közelítsen egymáshoz, s így minél több vásárló döntsön az előbbi mellett, miközben ezzel a hazai termelőket támogatják. Őszintén szólva nem akarjuk a szlovák és lengyel tejtermelőket támogatni azzal, hogy az uht-tej áfáját levisszük – fogalmazott az államtitkár.

Nagy István beszélt arról is, hogy szigorítják az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (ekáer) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vizsgálatait, és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) is sokkal több ellenőrzést végez minden, tejimporttal foglalkozó cégnél az ultrapasztőrözött tejek minőségének ellenőrzése érdekében. – Hiszem, hogy az említett intézkedések révén is létrejön az a helyzet, amikor egyre nehezebb lesz a feketegazdaságban és a szürkezónában uht-tejet behozni a magyar piacokra – mondta a miniszterhelyettes.

Más véleménnyel vannak erről a tejtermelők, akik korábban többször is megnevezték az áfacsalásgyanús uht-tejek általuk ismert, azonosított forgalmazóit. Mégsem történik semmi, nincs hír arról, hogy bárkit is előállítottak volna ez ügyben. Úgy fest, hogy a más kérdésekben olajozottan működő kormányzati döntéshozatali gépezet e téren minduntalan látványosan elakad. Ezért nem tudjuk mire vélni, hogy valójában kinek az érdekeit képviseli a kormány – mondták lapunknak nevük elhallgatását kérő szakértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.