Több ezer tehenet engedhetnek szabadon Budapesten

Petícióval és állatokkal mentek a Miniszterelnökség épületéhez a demonstráló tejtermelők.

Marosi Adrienn
2016. 05. 23. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül egyórás késéssel kezdődött meg a tejtermelők tüntetése a fővárosban. A résztvevők a rakparton, a Margit híd pesti oldalán gyülekeztek, ahonnan dél körül a Kossuth Lajos térre, a Miniszterelnökség épülete felé vették az irányt. A Parlament környékén már a demonstráció megkezdése előtt egy üveg tejet nyomott a kezünkbe egy „I love tehén” és „5% áfát minden tejtermékre” feliratú pólót viselő önkéntes.

Mire a Margit hídhoz értünk, már viszonylag sokan várakoztak arra, hogy befejeződjön a tehenek előkészítése a vonulásra. Dél körül végre megindult a menet: a tehenek többsége engedelmesen, nagyjából két oszlopot alkotva haladt, néhány állat hangos méltatlankodás közepette vonult végig a rakparton.

A tömegben egyebek mellett „Marhának néznek minket, a tejet mégsem tőlünk veszik”, „Ne terheld a környezetet, végy közeli, magyar tejet!”, „Akciózás csak magyar termékekkel!” és „Ha nem lesz magyar tej, a külföldi téged fej!” feliratú táblákat tartottak a magasba. Hegedűs Imrétől, a tejtermelők demonstrációs bizottságának tagjától megtudtuk: „körülbelül negyvennyolc” érkezett az eseményre az ország minden tájáról, díjnyertes állatokat is hoztak közvetlenül egy hódmezővásárhelyi szépségversenyről.

A menet viszonylag gyorsan, ám az összegyűlt fotósok munkájának segítése érdekében meg-megállva haladt. „A tejtermelők ne nevessenek, nincs olyan helyzet, hogy mosolyogjunk!” – intette meg a demonstráció résztvevőit az egyik szervező, miközben kattogtak a fényképezőgépek.

A Parlamenthez érve a termelők a záróvonal mögött sorakoztak fel, és egy percre csendben megálltak. Ezután folytatták az utat, végül pedig a Kossuth téren, a Miniszterelnökség bejárata előtt félkörben elhelyezkedtek a tehenekkel, és várták, hogy átadhassák a petíciót.

„Szomorúság és kudarc”

Itt elsőként László Róbert, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökségi tagja szólt az egybegyűltekhez.

„Szomorúság és kudarc az, amit eddig megéltünk. Hónapok óta küzdünk azért, hogy az általunk megtermelt tejet ne féláron kelljen eladni, és hogy képesek legyünk a ránk ruházott felelősséget végrehajtani és teljesíteni.” A feladat stratégiai partnerként ellátni a magyar fogyasztókat kiváló minőségű és biztonságos eredetű alapvető élelmiszerrel, tejjel – közölte, és kiemelte: ők agrármérnökök, állattenyésztők, állattenyésztő munkások, egyszerű kétkezi dolgozók, nem pedig demonstrátorok.

„Ezt a feladatot mi nem tudjuk tovább teljesíteni, mert a 110 forintért megtermelt tejet nem tudjuk 60 forintért odaadni. Épp ezért a miniszter személyes közreműködését, segítségét várjuk” – mondta.

Sajnos nem igaz, amit a magyar miniszter beharangozott, nincs rendkívüli 15 forintos támogatás, csak a tejtermelők egy kisebb részének – mondta Szinyákovics Pál, a Magyar Tej Kft. vezetője, aki szerint hamarosan tehenek tucatjait, százait vagy ezreit fogják levágni a tejtermelők. „A végső demonstrációnk akkor lesz, amikor nemcsak ezt az ötven állatot mutatjuk be, hanem felhozunk több ezret ide, Budapestre, és szabadon engedjük” – jelentette be, hozzátéve: nem segélyt kérnek, hanem tisztességes felvásárlási árakat, ezt pedig úgy lehet elérni, ha a „mérhetetlen mennyiségű importdömpinget” valahogy megfékeznék.

Munkahelyek százezreit érintheti

Nem csak a tejjel van a baj – hangsúlyozta Hegedűs Imre. Szavai szerint a magyar emberek által elfogyasztott zöldség és gyümölcs mintegy hatvan százalékát külföldön állítják elő, és ugyanez a helyzet a sertéshúsnál is. Mint mondta, a hozzáférhető statisztikai adatok alapján a csirkehús és a tojás negyven, a cukor nyolcvan, az étolaj harminc százalékát importáljuk.

Amit tízmillió magyar ember elfogyaszt, annak körülbelül a felét külföldiek állítják elő – emelte ki. Hozzátette: a mezőgazdaságban, az élelmiszer-feldolgozó iparban, valamint az ezeket kiszolgáló ágazatokban dolgozókat beleértve körülbelül egymillió ember állítja elő a másik négymilliónak az élelmiszert, a további ötmillió számára pedig külföldi százezrek teszik ezt. Tehát itt nemcsak a tejről, hanem munkahelyek százezreiről van szó, „százötven-kétszázezer új munkahelyért vagyunk itt” – emelte ki.

„Durvább” demonstrációk következhetnek

„Azért jöttünk ide, mert ez az a minisztérium, ahol semmibe vették azt az egyeztetést, amelyet az elmúlt időszakban folytattunk” – mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács társelnöke, Istvánfalvi Miklós. Hozzátette: azoknak a tejeknek csökkentik majd az áfáját, amelyeknél jellemzősen nem folyik áfacsalás. Ismert, míg a nyers tej általános forgalmi adóját jövő év elejével 5 százalékra csökkenti, az uht-tej áfáján nem akar változtatni a kabinet.

Istvánfalvi elmondta, azt kérik, nyilatkozzon a kormányzat egyértelműen arról, hogy szükség van-e a nyerstej-termelésre, mert az alapján, amit tesz, úgy látják, nincs, és a demonstrációk eredménytelenek. „Ez így tovább nem mehet. Nem lehet, hogy áfacsalást kövessenek el folyamatosan úgy, hogy tulajdonképpen mindenki tud róla” – hangsúlyozta. Emellett problémaként jelölte meg, hogy a termelői szerveződéseket nem támogatják megfelelően, az alkupozíciójuk véleménye szerint nullával egyenlő.

Kitért arra is, hogy a jövő tanévben az iskolatejre fordított összeg egyharmadára csökken, épp ezért követelik, hogy változás legyen itt is – mondta, és hozzáfűzte: mivel az erről szóló hír ma jelent meg, a petícióban ez még nem szerepel.

Istvánfalvi Miklós később az MNO-nak elmondta: ezen a demonstráción gyűltek össze eddig a legtöbben. Ha a petícióban foglaltaknak megfelelően intézkednek, akkor az ágazatnak javul a pozíciója, amennyiben nem így lesz, folytatják a demonstrációt. Egyébként a hétfőinél „durvább” megmozdulásban gondolkoznak, ám azt még nem tudják, ez pontosan miben fog megnyilvánulni – fűzte hozzá.

A Lázár Jánosnak címzett petíciót – melyben egyebek mellett azt követelik, hogy a zacskós-, az uht-, illetve a magas hőmérsékleten hőkezelt tejre is terjesszék ki az áfacsökkentést – Udvarhelyi Csaba, a Miniszterelnökség főosztályvezetője vette át, akit arra kértek, tolmácsolja a miniszternek, hogy ezeket a követeléseket fogalmazták meg.

„Mondjál valamit!”, „Halljuk!” – üvöltötték a tömegben Udvarhelyinek, aki sem a petíció átvételekor, sem pedig később, portálunk kérésére nem akart nyilatkozni.

Ezek után a demonstráció résztvevői ugyanazon az útvonalon, amelyen érkeztek, a díjnyertes tehenekkel együtt visszatértek a Margit hídhoz, ahonnan korábban a vonulást megkezdték.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.