Tönkretették az áfacsalók a magyarországi tehenészeteket

A tejtermelők ma ismét tüntetnek, mert úgy gondolják, magukra hagyta őket a kormány.

Tóth László Levente
2016. 05. 23. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivéreztek a magyarországi tehenészetek – mondta a hétvégén Hódmezővásárhelyen a XXIII. Alföldi állattenyésztési és mezőgazdanapok egyik szintén tejelő teheneket tartó résztvevője. A tejágazat nehéz helyzetére a demonstráló tejtermelők is több esetben felhívták már a figyelmet. Józanságukkal magyarázható, hogy nem állattetemekkel jönnek a fővárosba. Mert a baj az ágazatban már akkora – ha nem nagyobb –, mint 2009 novemberében volt, amikor a termelők egy tucat levágott szarvasmarhafejet tettek a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium elé. Akkori demonstrációjukon az addigi legalacsonyabb, literenként 55 forintos felvásárlói ár ellen tiltakoznak. Az árszint – ahogyan az egy lapunk birtokába került levélből is kiderül – ma ugyanaz, mint akkor volt.

A jelek szerint a problémát a kormányzat is érzékeli, és többször is – nemcsak nyilatkozatokkal, hanem intézkedésekkel és milliárdokkal – kinyilvánította, hogy a tejtermelők oldalán áll. Csakhogy a tejágazati krízis már régóta tart, és az említett milliárdok a gyászosan alacsony szintre süllyedt nyerstej-felvásárlási ár kompenzálására rég nem elegendők. A központi intézkedések pedig nem következetesek, inkább akkor történnek, amikor már nagyon muszáj tenni valamit.

Pedig a tejtermelők perspektívát is felmutatnak: időről időre az utcára vonulva, különféle, általuk szükségesnek tartott intézkedéseket fogalmaznak meg az áldatlan tejágazati állapotok felszámolása érdekében. Ezek egyike volt, amikor meg is nevezték az áfacsalásgyanús ultrapasztőrözött (UHT-) tejek általuk ismert, beazonosított forgalmazóit. Azonban nincs hír arról, hogy valakit is előállítottak volna az ügyben. Pedig a tejesek külön petíciót adtak át a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak is az ügyben, konkrétumokkal teletűzdelve. Az UHT-tej dömpingjének a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal által elkezdett ellenőrzések sem tudják elejét venni. Hogyan is tudnák, ha UHT-tej-ügyben a kormányzat sem partnere a magyar tejtermelőknek. Ugyanis míg a nyerstej áfáját jövő év elejétől 5 százalékra csökkenti, az UHT-tej áfáján nem akar változtatni. Miért nem? Kinek az érdekeit képviseli vajon UHT-tej-ügyben a magyar kormány? – tehetnék fel a kérdést ellenzéki képviselők.

A tejtermelők most mindenesetre lépést váltanak – derül ki legújabb petíciójukból, amelyet ezúttal Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszternek címeztek és ma megpróbálnak át is adni neki. A lépésváltást három-négy lényeges követelésük jelzi. Az egyik, hogy legyen betiltva az EU-ban a tejtermék-előállítás önköltsége alatti tejtermék-értékesítés, a másik, hogy történjenek látványos letartóztatások és büntetések a tejáfacsalások kapcsán, a harmadik, hogy az uniós támogatásokhoz kapcsolódó állatállomány-tartási és foglalkoztatási kötelezettség eltörlésével biztosítsák a tevékenységgel felhagyó tejtermelő gazdaságoknak a tisztességes visszavonulás lehetőségét. Utóbbihoz kapcsolódik a tejtermelés átmeneti uniós szintű kötelező korlátozásának igénye – amit most ugyancsak maguk a tejtermelők fogalmaznak meg.

Valójában ez a harmadik-negyedik követelés az, amiből nem nehéz kikövetkeztetni, hogy igaza lehet a cikk elején idézett cégvezetőnek. Eddig ugyanis a tejtermelő gazdálkodók éppen arra hivatkoztak követeléseik kapcsán, hogy nem akarják csökkenteni az állományt. Ennek a nézőpontnak van most vége. Még akkor is, ha külön nem jelentik be. Mert az állományokat nem bővítik. A teheneket pedig nem egyszerre, hanem sorjában küldik a vágóhídra. Nem beszélve arról, hogy alig találni olyan tehenészeti telepet az országban, amely megfelelő áron ne lenne már eladó.

A végsőkig elkeseredett tejtermelők ma mégis újra a demonstrálnak. A fenti három követelésen túl – egyebek közt – azt követelik még a kormánytól, hogy egyértelműen nyilatkozzon arról: fenn kívánja-e tartani a magyarországi nyerstejtermelést, illetve figyelembe kívánja-e venni az ágazati szakmaközi szervezet, az agrárgazdasági kamara és az érdekképviseletek egységes szakmai javaslatait. Követelik továbbá: az áfabesorolást úgy változtassa meg, hogy az ne kedvezzen az áfacsaló nagykereskedőknek. Követelik azt is, hogy rendelje el szigorú, átfogó ellenőrzési razziák lefolytatását, illetve ismertesse ezek eredményét a médiában az áfacsalások, lefoglalt árukészletek bemutatásával.

A demonstráló tejtermelők szeretnék elérni, hogy a kormány azonnal kezdeményezzen újabb egyeztetést a kiskereskedelmi láncokkal, ahol a korábbiaknál határozottabban lépjen fel a problémák uniós megoldása érdekében. További követelés, hogy a kormány a Vidékfejlesztési program nyújtotta lehetőségekkel élve dolgozzon ki egy, a felvásárlási árak ingadozásából fakadó negatív hatások mérséklésére, illetve a piaci zavarok kezelésére alkalmas kockázatkezelési rendszert. Sőt biztosítsa a termelői érdekeket képviselő, a legális értékesítés arányának növelését elősegítő, sok esetben évtizedes múlttal rendelkező termelői összefogások működőképességét hazai vagy uniós forrásból.

A tejtermelők megfogalmazták azt is, hogy a legalább féléves, meghatározott alapárat tartalmazó felvásárlási szerződést kötő felvásárlók, feldolgozók részesüljenek előnyben a feldolgozó-ipari beruházási támogatások odaítélésénél. A kormány ugyanakkor – követelik – korlátozza, kösse szigorú feltételekhez az áfa szempontjából kockázatos termékeket forgalmazó kereskedő cégek alapítását. Legyen előírás például, hogy egy ilyen társaság vezetőjének, tulajdonosának minimum középfokú kereskedelmi végzettsége kell hogy legyen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.