Ki fizette Habony Árpád városnézését?

Hongkong feletti túrához béreltek helikoptert a miniszterelnöki főtanácsadónak és barátnőjének.

Wiedemann Tamás
2016. 06. 29. 20:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több jel utal arra, hogy a korrupciógyanús letelepedési államkötvényüzlet haszonélvezői több kormányközeli személlyel is meglehetősen jó viszonyt ápolnak. Az egyik hírportál szerint csaknem egymillió forintnak megfelelő összegbe kerülő helikopteres városnézésen vett részt tavaly Hongkongban Habony Árpád és barátnője. A 444.hu bukkant a luxusprogramra, miután véletlenül nyoma maradt az interneten a kényes információnak. Valószínűleg a túrát szervező cég honlapját rosszul állították be, így minden tranzakció nyilvánossá vált. További érdekesség, hogy a Habony nevére szóló foglaláshoz tartozó e-mail cím és telefonszám gazdája egy bizonyos Jonathan Chan. Ugyanígy hívják azt a hongkongi bankárt, akinek a neve szerepel a magyar letelepedési kötvényeket forgalmazó Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egyik hivatalos dokumentumán. Sőt, Rogán Antal – jelenleg a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter – korábban, még az Országgyűlés gazdasági bizottságának elnökeként Chant nevezte meg a Kajmán-szigetekre bejegyzett HSSDF egyik tulajdonosaként.

Nem ez volt az első eset, amikor összefüggésbe hozták a főtanácsadót a letelepedési kötvénycégekkel. A Heti Válasz korábban arról írt, hogy a HSSDF kínai vezérkara Habony Árpáddal állhat kapcsolatban, legalábbis erre utal, hogy a társaság 2013-ban Habony közreműködésével akarta megvásárolni a TV2 csatornát. Egy másik közvetítőcégnek, az Arton Capital Kft.-nek pedig ugyanaz az ügyvédje, mint aki Habony Árpád médiavállalatának megszerezte a 888.hu doménnevet, illetve Rogán Antal vezetése idején dolgozott már a Fidesz frakciójának és a belvárosi önkormányzat cégeinek is. Az orosz és a volt szovjet vásárlók szervezésére specializálódott VolDan Investments Ltd.-ről pedig a hetilap azt írja, hogy hivatalos tulajdonosa, Josef Hermann valójában egy stróman, mögötte pedig egy grúz származású, de Magyarországon tanult üzletember, Sabtai Mihaeli áll, aki a Princess pékségeket közösen birtokolja egy másik üzletemberrel, Mihael Gagellel. Gagel szerepelt már közös partifotón Andy Vajna filmügyi kormánybiztossal és Habony Árpáddal, a két üzletember családja pedig személyes kapcsolatban áll Rogán Cecíliával, Vajna Tímeával, illetve az Orbán Facebook-oldalát kezelő Kaminski Fannyval, Habony volt feleségével.

Mindezek hatására az Együtt ellenzéki párt tegnap bejelentette, hogy adóügyi vizsgálatot kezdeményez Habony Árpáddal szemben, azt szeretnék kideríteni, hogy a főtanácsadónak van-e adózott jövedelme, amiből fedezheti kiadásait. Az Együtt azt is követeli, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága mondja fel a HSSDF céggel kötött szerződést, hiszen az csak kárt okoz a magyar adófizetőknek.

Magát a kötvénykonstrukciót – amely lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy bizonyos mennyiségű állampapír megvásárlása után szabadon mozogjanak a schengeni övezetben – az a Kajmán-szigeteki Hungary State Special Debt Fund nevű cég kezdeményezte Rogán Antalnál, az Országgyűlés gazdasági bizottságának korábbi elnökénél, amelyik jelenleg a kínai állampolgárok beutaztatását szervezi. A letelepedési kötvényprogram lényege, hogy az Európai Unión kívülről érkező befektetők, akik legalább 300 ezer euró (mintegy 93 millió forint) névértékű, erre a célra kibocsátott, ötéves futamidejű államkötvényt vásárolnak, fél év után letelepedési engedélyt kapnak. A befizetett 300 ezer euróból a közvetítőcég csak mintegy 271 ezret utal az államnak, a többit megtartja.

A külföldi öt év múlva 300 ezer eurót kap vissza, ebből azonban közel 29 ezret az adófizetők pénzéből pótol ki az állam a lejárat évében. A 2013-as törvény ugyanakkor előírja, hogy csak a kijelölt közvetítőcégek jegyezhetik le ezeket a kötvényeket, a forgalmazási engedélyt az Országgyűlés fideszes többségű gazdasági bizottsága adja ki. Jelenleg öt ilyen vállalkozásnak van forgalmazási engedélye, ezek között egy magyar kft. található, a többi céget a Kajmán-szigeteken, Liechtensteinben, Máltán és Cipruson jegyezték be. Idén májusig 3637 kötvény kelt el, lapunk számítása szerint 83–100 milliárd forintot kerestek a közvetítőcégek az ügyleteken, ebből 33 milliárd forint közpénz, mivel lejáratkor az adófizetők állják a kötvények kamatait. A letelepedési kötvényeket közvetítő cégek teljesen ellenőrizetlenül működnek, miután az Országgyűlés gazdasági bizottsága semmilyen adatot nem kér be a cégek üzleti tevékenységéről. A négy offshore hátterű cég ellenőrizhetetlen, csak az egyetlen magyar vállalkozás, az Arton Capital Hungary Kft. tevékenységét lehet nyomon követni. Erről a cégről ugyanakkor kiderítettük, hogy legalább ötven százalékkal több ilyen speciális kötvényt adott el az elmúlt két évben, mint amennyi után adózott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.