Matolcsyék szeretnek rizikózni, közpénzen

Bizonytalan jövőjű vállalkozások papírjait is vásárolta a jegybanki alapítványok cége.

Hajdú Péter
2016. 06. 02. 9:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindenképpen kockázatos befektetésnek mondhatók a Netflix-, illetve Tesla-kötvényekbe fektetett forintok – válaszolta a jegybanki Pallas Athéné alapítványok által gründolt Ferida Zrt. költekezésére vonatkozó kérdésünkre Zsiday Viktor közgazdász. (A Magyar Narancs által megszellőztetett információk szerint a befektetési vállalkozás alig egy hónap alatt 8,5 milliárd forintért vásárolt nemzetközi banki papírokat és vállalati kötvényeket, köztük az online filmszolgáltató Netflix és az elektromos autókat gyártó Tesla kötvényeit.) – Különösen az autóipari cég papírjai minősíthetők kockázatosnak, ugyanis egy induló, még kialakulatlan technológiáról van szó. Gondoljunk csak bele, a múlt század 20-as éveiben az USA-ban volt vagy kétszáz autógyártó cég, amelyből mostanra három maradt. Persze az is elképzelhető, hogy a Teslából lesz a következő General Motors, de a csőd kockázata is nagyobb az átlagnál. A Netflix valamivel kialakultabb üzleti modell, ezért némileg kevésbé kockázatos, mint a Tesla. Összefoglalva: ha nem is bóvli kötvényekről van szó, azért igen magas a kockázatuk. Nem véletlen, hogy az állampapírokhoz képest extrahozamot ígérnek ezek a kötvények.

Róna Péter közgazdásznak nemcsak magukkal az értékpapírok kockázatával van gondja, hanem a pénzköltés törvényességét is kétségbe vonja. A szakember arról beszélt lapunknak, hogy az alapítványok létrehozására nincs jogi alapja a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Így azok bejegyzése is törvénytelen, hiszen a jegybanktörvény kimondja, a nemzeti bank csak a törvény által kijelölt feladatokat látja el, ezek között pedig nem szerepel alapítványok létrehozása. – Már maga az a tény is szemben áll a jegybank törvényben rögzített feladataival, hogy az intézmény haszonszerzésre törekszik. Az MNB ugyanis közintézet, amely közfeladatokat lát el, olyan feladatokat, amelyeket az Országgyűlés törvényben határoz meg. Ezek között a kötelezettségek között pedig nem szerepel alapítványok létrehozása, illetve azoknak befektetési célú költekezése – fejtegette a közgazdász.

Róna Péter arról is beszélt, hogy a bírósági határozat ellenére – amely közpénznek minősítette a jegybanki alapítványok által kezelt pénzt – az MNB az alapítványokon keresztül a közpénzeket megfosztja közpénzjellegüktől. Közpénzeket egy alkotmányos rendszerben ugyanis csak a törvényben meghatározott célra lehet költeni. S nincs olyan törvény, amely lehetővé tenné, hogy olyan magasan spekulatív kötvényekbe fektessenek az alapítványok, mint a Netflix vagy Tesla.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.