Elszámoltatnák a román jegybankot

Törölnék a pénzintézet alapszabályából a BNR vezetőit megillető mentelmi jogot.

2016. 07. 12. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyílt küzdelem alakult ki a bukaresti parlamenti pártok és a Román Nemzeti Bank (BNR) között a pénzintézet vezetői felelősségre vonásának korlátozása miatt. A román liberális párt (PNL) egyik parlamenti képviselője olyan törvénytervezetet dolgozott ki, amely eltörölné a központi bank igazgatótanácsa tagjainak egyfajta mentelmi jogot biztosító előírásokat. A BNR alapszabályát rögzítő hatályos jogszabály 25. cikkelye kimondja, hogy a román jegybank vezetői a prudenciális felügyelet ellátása során mentesülnek a polgári jogi és büntetőjogi felelősségre vonás alól. Mégpedig nemcsak azokban az esetekben, amikor a bíróságok megállapítják, hogy a központi bank igazgatótanácsának tagjai eleget tettek munkaköri kötelezettségüknek, hanem akkor is, ha valamely igazságszolgáltatási fórum arra a következtetésre jut, hogy „jóhiszeműségből és hanyagság nélkül” mulasztást követtek el hivataluk gyakorlása során. Az alapszabály kimondja azt is, hogy a jegybank vezetői ellen kezdeményezett bírósági eljárások perköltségét a BNR költségvetéséből fedezik.

A közelmúltban előterjesztett törvénymódosító javaslatának indoklásában Daniel Zamfir parlamenti képviselő úgy véli, a román jegybank alapszabálya olyan mentelmi jogot biztosít a pénzintézet vezetőinek, amely túllép az alkotmányos kereteken. – Ez a szuperimmunitás felborítja a hatalmi ágak közötti egyensúlyt, mivel lehetőséget nyújt arra, hogy bizonyos személyek kivonják magukat a törvények hatálya alól. Holott az alkotmány szerint a törvény előtt mindenki egyenlő, és felelősséget kell vállalnia a feladatköre ellátása során hozott döntéseiért – szögezte le a liberális honatya, aki hivatkozási alapként tekint arra is, hogy Klaus Johannis államfő nemrég azzal az indokkal dobta vissza a parlamentnek a nemzeti pénzügyi rendszer felügyeletéről szóló jogszabályt, miszerint felmentené a büntető- és polgári jogi felelősségre vonás alól a hitelintézetek állami felügyeletének ellátására hivatott, újonnan létrejövő testület tagjait. A BNR meglehetősen ingerülten reagált a vezetőit megillető előjogok megnyirbálását célzó javaslatra. A jegybankot 1990 óta irányító Mugur Isarescu jegybanki kormányzó tanácsadója, Adrian Vasilescu úgy vélekedett, a vitatott cikkelyek jogi és gazdasági szempontból teljesen helytállóak, a módosító indítvány pedig szerinte „amputálná” a központi pénzintézet alapszabályát.

A román parlament és a jegybank viszonya amúgy is különösen feszült, amióta a BNR tiltakozása közepette a törvényhozás elfogadta a jelzáloghitelesek fizetés nélküli teljesítéséről szóló jogszabályt. A májusban hatályba lépett elsétálási törvény kidolgozása ráadásul szintén Daniel Zamfir nevéhez fűződik, aki a parlamenti vita során többször hangsúlyozta: a pénzintézetek által nyújtott – a bíróságok ítéletek szerint számos esetben tisztességtelen feltételeket tartalmazó – hitelkonstrukciók jóváhagyása miatt a központi bankra is felelősség hárul abban, hogy devizahitelesek tízezrei kerültek adósságcsapdába Romániában. Az Isarescu vezette BNR-nek ugyanakkor abban is óriási szerepe volt, hogy a bukaresti kormány 2009-ben adóemelést, a közszférában pedig bércsökkentést vezetett be, továbbá hogy mintegy 19 milliárd eurós hitelt vett fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF). Sokan úgy látják: miután az akkori döntésekbe a jobboldali kormány később belebukott, el kellene számoltatni a jegybank vezetőit is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.