Tovább faragnak a román forgalmi adón

A mezőgazdaságra is kiterjesztik a kedvezményes kulcsot, könnyítenek a kutatók és a hitelesek terhein.

2016. 07. 04. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatja elődje adóenyhítési politikáját a tavaly novemberben hivatalba lépett, Dacian Ciolos vezette bukaresti technokrata kormány. A kabinet határozata értelmében az agrárium termelékenységének és versenyképességének növeléséért augusztustól kedvezményes áfát vezetnek be a mezőgazdasági szolgáltatások és nyersanyagok esetében. A sürgősségi kormányrendelet szerint 20 százalékról kilencre csökken a mezőgazdasági munkálatok (szántás, vetés, trágyázás, aratás, bálázás), illetve minden olyan nyersanyag (vetőmag, műtrágya, rovarirtó) áfája, amelyet a mezőgazdasági ágazat használ. A korábban az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosi tisztségét betöltő román miniszterelnök közölte, abban bízik, hogy az intézkedés nyomán javul a mezőgazdasági szolgáltatások minősége az országban, a gazdák pedig kedvezőbb áron jutnak majd vetőmaghoz, műtrágyához a beszállítóktól és a szolgáltatóktól. Jó hír egyébként az ágazatban tevékenykedők számára az is, hogy a bukaresti parlament által elfogadott törvénymódosítás értelmében ezentúl könnyebben tudnak mezőgazdasági szövetkezetekbe tömörülni, valamint részt venni a feldolgozásban és a piaci értékesítésben a romániai gazdák. Az első öt évben például nem kell nyereségadót fizetniük azoknak a szövetkezeteknek, amelyek mezőgazdasági termékek feldolgozásával foglalkoznak, és amelyek évi forgalma nem haladja meg a kétmillió eurót.

Románia 2013-ban vágott neki az áfalefaragásnak, amikor a 24 százalékos forgalmi adót kilenc százalékra szállították le a kenyér és a péktermékek esetében. A lépés nyomán mintegy 20 százalékkal csökkent az adócsalás mértéke a sütőiparban, ugyanakkor 19 százalékkal nőtt az értékesített liszt és kenyér mennyisége. Ezen felbuzdulva az akkori szociáldemokrata kormány tavaly júniustól kiterjesztette a kenyér esetében alkalmazott kilencszázalékos kedvezményes áfát valamennyi élelmiszerre, továbbá a közétkeztetésre és az alkoholmentes italokra. Ennek sem maradt el a hatása: a tavalyi első tizenegy hónapban 8,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Idén januártól ugyanakkor az összes többi termékre és szolgáltatásra alkalmazott áfakulcsot is leszállították 24-ről 20 százalékra, ezért az előrejelzések szerint idén is a belföldi fogyasztás lesz a gazdasági növekedés legfőbb hajtóereje. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság folyamatosan neheztel Bukarestre adóenyhítő politikája miatt, sőt nemrég a kilátásba helyezett csökkentések elhalasztására szólították fel a kormányt. Ennek ellenére a szakértői kabinet nem mondott le arról, hogy 2017 januárjától további egy százalékponttal faragjon az áfakulcsból.

Ciolosék arról is döntöttek, hogy eltörlik a (16 százalékos) személyi jövedelemadót a tudományos kutatóként alkalmazott munkavállalók esetében; mindez 5,7 millió eurós bevételkiesést jelent az állami költségvetésnek. A miniszterelnök azzal indokolta a kedvezményt, hogy Romániában az európai átlagnál hússzor kevesebbet költenek kutatásra és fejlesztésre. Emellett arra akarják ösztönözni a befektetőket, hogy Romániába telepítsék kutatói-fejlesztői tevékenységük egy részét, és vonzóbbá akarják tenni a kutatói életpályát a tehetséges fiatalok számára. Adómentességet biztosít a bukaresti kormány a májusban hatályba lépett, a fizetés helyetti teljesítésről szóló törvény rendelkezéseit igénybe vevő jelzáloghiteleseknek is. Az erről szóló rendelet értelmében nem kell adót fizetniük a kölcsönszerződésben szereplő ingatlan után azoknak a magánszemélyeknek, akik tartozásuk eltörlése fejében a pénzintézetre ruházzák lakásuk tulajdonjogát. Azok a jelzáloghitelesek, akiket kényszervégrehajtás útján már kilakoltatott otthonukból a bank, utólag visszakapják az illetéket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.