Agrárkrízis veszélye fenyeget

Az alacsony termelői hozamok és a magas veszteség mellett tartott állatok jelentik a probléma gyökerét.

Tóth László Levente
2016. 08. 23. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Biztosan megállapítható, hogy az idei év a mezőgazdaságban nem hozza azokat az eredményeket, amelyeket az EU-csatlakozás utáni években sikerült elérni – mondta lapunknak a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkára. Horváth Gábor úgy látja, a gyenge pénzügyi eredmény nem az időjárás rovására írható, hanem egyik fontos oka az állattenyésztési kötelezettség bevezetése. A főtitkár szerint rendkívül szerény mértékű segítséget kaptak a termelők az agrárpolitikától. A kormány részéről elhangzottak ugyan ígéretek, de nem vagy csak részben valósultak meg, ezért a termelők kénytelenek voltak felélni a tartalékaikat. Közben az agrárkormányzat „sunyi módon” a támogatásokhoz rendre hozzákapcsolta az állománytartási kényszert, mivel félt az állatlétszám lecsökkenésétől, pedig a korszerűtlen technológiával, drágán termelő hazai gazdáknak inkább arra lett volna szükségük, hogy „kiszálljanak az állattartás mókuskerekéből”. Ki is szálltak volna – hangsúlyozta a szakember –, ha a támogatási feltételek nem kényszerítik őket a veszteséges tevékenység fenntartására.

Az alacsony mezőgazdasági felvásárlási árak egész Európában nehézséget okoznak a termelőknek, de hazánkban az állattartási kötelezettség még alacsonyabb árakat eredményez – véli a MOSZ főtitkára. A feldolgozóknak az állománytartás kötelezettsége miatt nem kell attól tartaniuk, hogy sokan felhagynak az állattartással, ezért nyugodtan leverhették a felvásárlási árakat.

Az érdekképviselő agrárközgazdász azt gondolja, hogy a hazai növénytermelés jövője is problémákkal terhes, hiába „altatta el” a gabonatermelésben érintetteket az EU-s pénzeső és világpiaci árrobbanás. Túl kell lépni azon az elterjedt helyzetelemzésen, hogy a vegyes minőség ellenére „elfogadható a 2016-os gabonahozam, mivel alacsonyak az árak”. Az árak visszaesése ugyanis nem meglepetés: a MOSZ már egy éve készített előrejelzésben közreadta, hogy a világpiaci gabonaárak a kőolaj világpiaci árával mozognak együtt. Mivel a kőolajárak tendenciaszerű emelkedésére nem számítanak a gazdasági elemzők, valószínű, hogy a gabonára vonatkozóan a visszaesés is tartós lesz.

A hazai gabonatermelők versenypozícióját rontja az is, hogy az EU lényegében kinyitotta az ukrán agrártermékek előtt az unió piacát. Ez igen nagy nyomást gyakorol a gabonákra, különösen a napraforgóra, mert az ukránok éves napraforgómag-termelése az idén 13 millió tonna, miközben az egész unió 8 millió tonnát termel. Ráadásul 2016-ban több, a kivitel terén konkurensnek számító országból igen jó gabonatermésről érkeztek hírek. Ukrajnában például a tavalyinál 3 millió tonnával többet, mintegy 63 millió tonna gabonát takarítottak be; Oroszország gabonatermése pedig rekordszintű, 113-116 millió tonna is lehet a tavalyi 105 millió után.

Hogy a magyar gazdák mekkora mértékben vannak kitéve a gabona áringadozásának, jól szemlélteti az, hogy a szántóföldek több mint felén gabonaféléket termelünk. Az árak hasonlóan alakulnak a többi európai gabonatermelő számára is, csakhogy az uniós vezető gabonatermelők hektáronkénti hozamai évről évre 40-50 százalékkal magasabbak, mint amit a magyarok elérnek. Néhány mázsányival az idei magyarországi hozamok is jobbak, mint az előző években, de így is tarthatatlanul alacsonyak a konkurencia hozamához mérten – hívta fel a figyelmet a főtitkár. Horváth Gábor hangsúlyozta: a gabonával foglalkozóknak tudniuk kell, hogy ez a helyzet nagyobb problémát jelent, mint az állattenyésztés állapota. Emiatt ugyanis újra felmerül a kérdés, miként hasznosíthatók a legjövedelmezőbb módon a hazai termőföldek, illetve az sem világos, hogy az alacsony hatékonyság mellett megtérülnek-e az uniós összehasonlításban alacsony magyarországi földárak. Keletkezik-e fedezet a vételárak törlesztésére vagy a bérleti díjak kifizetésére?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.